Troben a Israel un sarcòfag de 3.300 anys d'antiguitat

Probablement va pertànyer a un alt funcionari del territori de Canaan que treballava al servei del faraó Sethi I

Peces de ceràmica del sarcòfag
Peces de ceràmica del sarcòfag
16 d'abril del 2014
Autor
Carla Galisteo
Les obres de construcció d'una canonada de gas natural al peu del mont Tel Shadud, a Israel, han tret a la llum un sarcòfag de 3.300 anys d'antiguitat amb les restes d'un home de l'alta societat canaanita, que probablement va ser un funcionari al servei del faraó Sethi I. La troballa és una nova prova del control egipci sobre la zona de Canaan al final de l'edat del bronze.

Es tracta d'un taüt cilíndric d'argila fracturat en diverses peces, la tapa del qual està modelada a imatge d'una persona amb característiques de l'estil egipci, com el pentinat o els braços encreuats sobre el pit. A l'interior del sarcòfag, juntament amb el difunt, s'han trobat diverses peces de bronze, entre elles una daga i una copa, i diverses vaixelles de ceràmica amb aliments i utensilis per al culte que haurien servit per alimentar i protegir el mort en el més enllà.

El fet que la vaixella localitzada fos de producció local ha fet concloure als experts que l'home era originari de Canaan, un territori que estava sota poder administratiu dels egipcis i que aquests utilitzaven com a via de comunicació amb Síria. El descobriment, també a l'interior de la tomba, d'un segell d'or amb un escarabat i una inscripció del faraó Sethi I no només ha permès datar el sarcòfag, sinó hipotetitzar que el difunt treballava al servei del govern egipci. Probablement era un alt funcionari o un governant de la zona, que exercia en nom del faraó.

A dos metres del fèretre s'han trobat quatre tombes més sense sarcòfag, de dos homes i dues dones, possiblement familiars o servents de l'home. El Servei d'Antiguitats d'Israel es planteja ara la possibilitat de sotmetre les restes a anàlisis d'ADN, per resoldre si el difunt era canaanita o un egipci traslladat a la zona.