S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Actualitat

Troben una tomba que podria pertànyer a Alexandre el Gran

Un descobriment a la localitat grega d'Amfípolis podria esclarir el parador de les restes del rei de Macedònia i conqueridor de l'imperi Persa

Oriol Gracià
8 de setembre de 2014
Com passa amb el Sant Graal, la recerca de la tomba d'Alexandre el Gran —rei de Macedònia, conqueridor de l'imperi Persa i un dels líders militars més importants del món antic— ha estat un dels grans reptes de l'arqueologia. Aventurers i estudiosos han tractat sense gaire èxit de localitzar-la. Ara, un descobriment a Grècia podria posar fi definitivament a les especulacions.

El descobriment d'un mur de terra d'uns cinc-cents metres al voltant d'una tomba a la localitat d'Amfípolis ha desfermat la hipòtesi de si es tracta o no del sepulcre del llegendari rei macedoni o d'algun dels seus familiars. Els arqueòlegs defineixen la troballa com a "sensacional" i apunten que podria tractar-se de la tomba de la dona del monarca, Roxana. "Ens trobem davant una troballa d'extraordinària importància", ha declarat el primer ministre grec, Antonis Samaras. El mandatari, però, ha demanat paciència fins que es pugui confirmar a qui va pertànyer la tomba. Segons ha explicat, "es tracta d'un monument funerari d'entre els anys 325 i 300 aC; ara, la qüestió és què podran revelar les excavacions", ha afegit. I és que la tomba es troba en bon estat i no ha estat saquejada. Les excavacions continuaran en els mesos vinents.

Amfípolis va ser una important base naval al segle IV aC i el lloc on el rei Cassandre va assassinar Roxana i un dels fills d'Alexandre el Gran, que a la vegada es creu que va morir a Babilònia l'any 323 aC. I tot i que les seves restes havien estat enterrades a Egipte, a la fi de l'edat antiga es va perdre el rastre de la seva tomba. Arqueòlegs i descobridors la van situar en les últimes dècades en l'oasi de Siwa, a Alexandria, però també es va parlar de l'Uzbekistan i fins i tot del nord d'Austràlia. Caldrà veure, ara, si els estudis arqueològics prop de la ciutat d'Amfípolis solucionen definitivament el misteri.

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto