QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Actualitat

Un elefant de 100.000 anys a Castelldefels

Els arqueòlegs de la cova del Rinoceront descobreixen les restes d'un elefant prehistòric

Carla Galisteo
7 d'agost de 2012
Esquelet de l'elefant -  Ajuntament de Castelldefels
Esquelet de l'elefant - Ajuntament de Castelldefels
Les excavacions arqueològiques de la cova del Rinoceront de Castelldefels han tret a la llum l'esquelet pràcticament complet d'un elefant jove, d'uns set anys, que té més de 100.000 anys d'antiguitat. De moment només s'ha excavat una part de la superfície on es troba l'animal, i se n'han documentat les dues extremitats posteriors senceres (fèmur, tíbia, ossos del tars i falanges), la pelvis i la columna vertebral. Els arqueòlegs preveuen localitzar la resta de l'esquelet en la propera campanya.

Es tracta d'un descobriment excepcional, ja que és el primer esquelet d'elefant que es troba al massís de Garraf i de les poques restes completes que s'han recuperat a les coves prehistòriques de Catalunya. En aquesta zona ja s'havien descobert restes de mamut llanut, una espècie cronològicament més moderna que l'elefant i pròpia de climes freds. Ara, la troballa de l'elefant, més antic que el mamut, juntament amb altres espècies localitzades com la tortuga mediterrània (‘Testudo hermanni'), evidencien les càlides condicions a la costa central catalana de fa 100.000 anys.

La cova del Rinoceront conserva una gran quantitat de restes animals de períodes interglacials, i sembla que funcionava com un refugi on diferents espècies carnívores portaven les seves preses. A més, diverses restes lítiques situen en aquest enclavament la presència humana més antiga del massís de Garraf. És un jaciment paleolític amb una llarga seqüència cronològica que va dels 200.000 als 80.000 anys aC, fins ara l'únic de Catalunya i dels pocs de la conca mediterrània que posseeixen una seqüència estratigràfica tan completa.

Les excavacions arqueològiques de la cova del Rinoceront estan dirigides pel Grup de Recerca del Quaternari-SERP (Seminari d'Estudis i Investigacions Prehistòriques) de la Universitat de Barcelona i finançades per l'Ajuntament de Castelldefels i el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto