OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

Una reconstrucció del passat medieval

L'exposició 'Ossos' del Museu d'Arqueologia mostra els aspectes més desconeguts de l'edat mitjana

Francina Fortuny
11 de novembre de 2016
Exposició 'Ossos' al MAC -  Joan Muñoz
Exposició 'Ossos' al MAC - Joan Muñoz
El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) estrena l'exposició 'Ossos. Un viatge a l'època medieval de la mà de l'antropologia física', que a partir de cranis, pelvis, mandíbules i esquelets reconstrueix el període comprès entre els segles VIII i XV. El conjunt d'ossos provinents dels cementeris medievals de Catalunya il·lustra com vivien els nostres ancestres, des del seu sexe, edat o alimentació fins als seus procediments de justícia.

L'exposició és fruit d'una doble tasca: la feina arqueològica en les excavacions, i tot un treball de documentació. La mostra presenta restes òssies com cranis esquerdats, travessats per un clau o esquelets sense mans que demostren com eren les sentències i els càstigs en l'època medieval. Els ossos estan acompanyats per set panells que exposen temes com el treball, la guerra, la medicina o els rituals de mort. A més, interpreten l'exposició acompanyant-la amb explicacions, documents antics o imatges com la restitució facial d'un crani.

Fins fa 40 anys els ossos que mostra l'exposició no havien estat motiu d'estudi. A partir de la tasca del laboratori de paleopatologia que ha guardat i investigat aquests ossos, s'ha pogut reconstruir aspectes d'història medieval i entendre com afectaven malalties com la febre de Malta o la pesta negra i quins eren els remeis que s'empraven.

Àngels Casanova, responsable del Museu d'Arqueologia, explica que "a través d'elements tan simples com els ossos hem pogut entendre aspectes de l'època que mai no hauríem pensat que es podrien representar". Segons Casanova, aquesta mostra podria ser una prefiguració d'una futura secció medieval al Museu, amb l'objectiu de mostrar al públic una idea prou completa del que va ser aquesta l'època.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto