OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Actualitat

València reivindica la memòria de les víctimes del franquisme amb dues exposicions

El Museu de Prehistòria de València i el Museu Valencià d'Etnologia presenten dues mostres sobre les fosses de Paterna en el marc d'un projecte per impulsar la memòria democràtica

21 de juliol de 2023
'Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria'
'Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria' Diputació de València

Des d'aquest juliol es poden visitar, al Museu de Prehistòria de València i al Museu Valencià d'Etnologia (ETNO), dues exposicions sobre les fosses comunes del cementiri municipal de Paterna, on hi ha documentades més de 150 fosses i almenys 2.237 persones que hi van ser assassinades per la dictadura franquista entre el 1939 i el 1956. 

Arqueologia de la memòria. Les fosses de Paterna, del Museu de Prehistòria, s'aproxima a les fosses comunes del franquisme des d'una perspectiva arqueològica, des del punt de vista de les disciplines científiques que treballen en l'exhumació, la identificació de les víctimes i la recuperació de les seves històries de vida. D'altra banda, 2238. Paterna. Lloc de perpetració i memòria, que es pot veure a l'ETNO, ho fa des del punt de vista de l'antropologia social. Aborda la idea de l'exhumació com una acció que va molt més enllà de desenterrar ossos i convida els visitants a transitar pel temps i l'espai de les persones represaliades, així com recórrer amb elles els camins de l'oblit i la memòria.

Les dues mostres formen part del projecte Les Fosses del Franquisme. Arqueologia, Antropologia i Memòria, que els dos equipaments, juntament amb el Departament de Memòria Històrica de la Diputació de València, han posat en marxa per impulsar la memòria democràtica. Un projecte que, acompanyat d'una publicació i d'un programa d'activitats culturals, té la voluntat de reivindicar la veritat, la justícia i la reparació de la memòria de les víctimes de la repressió franquista i dels seus familiars. 

Informació pràctica
 

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto