El vescomtat de Cabrera, en cinc rutes temàtiques

La Selva proposa resseguir el llegat militar, religiós, administratiu i comercial d’una de les senyories feudals més importants de la Catalunya medieval

El castell de Montsoriu, punt de partida de la ruta militar dels vescomtes de Cabrera
El castell de Montsoriu, punt de partida de la ruta militar dels vescomtes de Cabrera
29 de novembre del 2021

El cronista Bernat Desclot sabia el que es deia quan va descriure el castell de Montsoriu com “un dels bells e dels nobles del món”. Aquesta imponent i inexpugnable fortalesa va ser la seu militar i residència dels vescomtes de Cabrera, una de les senyories feudals més poderoses de la Catalunya medieval. És també el punt de partida de la ruta militar del vescomtat de Cabrera, una de les cinc propostes que el Consell Comarcal de la Selva ofereix per descobrir en profunditat el seu extens territori.

Els dominis del vescomtat de Cabrera s’estenien des de les muntanyes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra fins a la Mediterrània. Avui podem resseguir-ne l’empremta i descobrir-ne l’interminable llegat a través de cinc itineraris temàtics que engloben fins a 38 monuments i punts d’interès patrimonial.

El Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera, ubicat al castell de Montsoriu, és un bon inici de la ruta militar, amb una xarxa de castells i cases fortes que assegurava la defensa i el control del territori de la nissaga. Entre els quinze punts de la ruta, hi trobareu castells com el d’Anglès, el d’Hostalric, el de Caldes de Malavella i els de Sant Joan de Blanes i de Lloret de Mar.

La ruta religiosa recorre esglésies, ermites i monestirs de diferents ordes, el més important dels quals va ser el monestir benedictí de Sant Salvador de Breda, fundat pels vescomtes Ermessenda de Montsoriu i Guerau de Cabrera el 1038. La vila emmurallada d’Hostalric, que es va consolidar com a capital vescomtal i va centralitzar bona part de l’alta administració dels Cabrera, és el punt de partida de la ruta administrativa.

La ruta comercial s’inicia al Palau Vescomtal de Blanes i ressegueix les principals vies de comunicació que connectaven els diferents mercats i les rutes marítimes amb tot el Mediterrani. Aquests itineraris temàtics es complementen amb la ruta Descobreix el vescomtat a partir del centre d’interpretació ubicat al Museu Etnològic del Montseny, a Arbúcies, que exposa un dels fons més importants dels segles XIV-XVI del país.

Informació pràctica:
 

  • La ruta dels Cabrera
  • Lloc: tretze municipis de la comarca de la Selva (Anglès, Arbúcies, Blanes, Breda, Caldes de Malavella, Hostalric, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres).
  • Consulteu tots els punts d'interès de cadascuna de les rutes aquí.  

 

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

imatge FEDER (1) copia     Gencat     logo Consell Altaresolució 1     Selva turisme logo color gris bn