‘Vida? o Teatre?’, el sofert llegat de Charlotte Salomon a Pedralbes

El monestir barceloní exposa l’única obra d’una artista silenciada que va viure marcada per la mort dels seus éssers estimats i l’Holocaust

Un dels guaixos de l'exposició 'Vida? o Teatre?' de Charlotte Salomon
Un dels guaixos de l'exposició 'Vida? o Teatre?' de Charlotte Salomon Collection Jewish Historical Museum, Amsterdam
15 d'octubre del 2018

El 16 d’abril de 1917, va néixer a Berlín una noia jueva marcada pel patiment. De ben jove, va haver de conviure amb la desgràcia: la mort de la seva mare per una pressumpta grip i el suicidi de la seva germana. A més, Salomon es veuria obligada a amagar-se d'un nazisme en auge. En aquest context obscur, la pintura i la música, les seves autèntiques passions, es convertiren en el seu refugi. Marcada com a “100% jueva”, es va convertir en la darrera estudiant amb aquesta etiqueta acceptada per l’Escola Nacional de l’Acadèmia de Belles Arts. I va ser arrel de la seva relació apassionada amb Alfred Wolfsohn i del descobriment que la veritable causa de la mort de la seva mare també havia estat el suïcidi, que la seva creativitat artística va fer una autèntica explosió. El resultat va ser ‘Vida? o Teatre?’, una obra en què Salomon es trobà a sí mateixa abans que fos exterminada a Auschwitz, amb només 26 anys.

237 guaixos dels 782 originals
Per donar visibilitat a una de les dones silenciades per la història, el monestir de Pedralbes acollirà l’exposició original ‘Vida? o Teatre?’, que es podrà visitar del 17 d’octubre de 2018 al 17 de febrer de 2019. A més d'introduïr-nos en la tràgica vida de Salomon i explicar la influència que aquesta va tenir en la seva pintura, la mostra presentarà 237 dels 782 guaixos originals que conformen la seva obra completa, conservada al Jewish Historical Museum d’Amsterdam. Es tracta d'una peculiar autobiografia estructurada en tres actes (pròleg, cos i epíleg) com si fos una representació teatral, amb un ampli ventall de personatges. La col·lecció també fa referències a òperes i cançons populars i compta amb comentaris i diàlegs de la propia artista per ajudar a comprendre el seu complex món interior i enriquir l’experiència del visitant.

Per a més informació, consulteu el web del monestir de Pedralbes.