La banda sonora dels Jocs Olímpics de Barcelona

Escoltem les cançons més emblemàtiques que es van compondre per als Jocs que es van celebrar a la capital catalana ara fa trenta anys

L'Estadi Olímpic Lluís Companys durant el Campionat d'Europa d'Atletisme del 2010
L'Estadi Olímpic Lluís Companys durant el Campionat d'Europa d'Atletisme del 2010 Wikimedia Commons
25 de juliol del 2022
Autor
Marta Solé

Enguany es compleixen trenta anys de la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, el gran esdeveniment esportiu internacional que va tenir lloc a la capital catalana entre el 25 de juliol i el 9 d’agost de 1992. Totes les edicions dels Jocs estan unides per l’espectacular himne olímpic, compost per Spiros Samaras i amb lletra de Kostas Palamas. A Barcelona, la música va tenir un pes molt important, i hi vam sentir aquest himne amb la veu del tenor Alfredo Kraus.  

Grans veus, grans noms 
La Barcelona olímpica va tenir força veus líriques en nòmina: Josep Carreras va cantar amb Sarah Brightman la cançó oficial dels Jocs, Amics per sempre, una composició d’Andrew Lloyd Webber, el geni dels musicals Evita o CatsBarcelona, amb les veus de Montserrat Caballé i Freddie Mercury, va ser un altre dels himnes de l’edició del 1992. Malauradament, la mort prematura d’ell a causa de la sida va impedir que trepitgés l’Estadi de Montjuïc.

Caballé i Carreras van interpretar la sardana Benvinguts, de Joan Lluís Moraleda, amb lletra de Lluís Serrahima. Tampoc no hi va faltar un recital d’àries, i músics vinculats a la ciutat van crear composicions noves per a l’ocasió. Sabíeu que es va crear un cor específic per als Jocs? Estava format per 150 veus procedents de l’Orfeó Català, la Coral Sant Jordi i la Coral Càrmina.

Us convidem a escoltar totes aquestes cançons, que ja formen part de la banda sonora del nostre país, a continuació.