OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Europa

El primer 'puzle' de la història

El 1767, el gravador anglès John Spilsbury va agafar un mapa que mostrava els regnes del Vell Continent i en va retallar les siluetes. Us en mostrem la imatge i us expliquem com va néixer l'invent

Xavier Duran

L'autor: John Spilsbury
John Spilsbury era un gravador anglès que havia estat aprenent de Thomas Jefferys, cartògraf reial de Jordi III. El 1767, quan tenia 28 anys, Spilsbury va agafar un mapa que mostrava "Europa amb els seus regnes", el va enganxar a una fusta i va començar a retallar les siluetes dels diversos països sobirans. El va anomenar amb la paraula 'puzzle', que inicialment significava ‘confús' o ‘perplex' i que des de mitjan segle XVII també s'utilitzava per anomenar alguns jocs pensats per comprovar l'enginy d'una persona.

L'èxit de l'invent
Una mica perplex es devia quedar Spilsbury quan va veure l'èxit del seu invent. L'havia dissenyat perquè els nens aprenguessin geografia tot jugant. Aviat va crear-ne set versions noves: el món sencer, Àsia, Àfrica, Amèrica, Anglaterra i Gal·les junts, Irlanda i Escòcia.

La paraula 'trencaclosques'
Cap a l'any 1911 va aparèixer en català la paraula 'trencaclosques' per designar els puzles, nom que amb una sola zeta també és correcte. Una mica abans havien sorgit els puzles fets sobre cartró gruixut. També es va veure que la geografia tenia els seus límits per interessar al públic i que també es podien fer puzles amb dibuixos, quadres o fotografies. També es va pensar a complicar-ne la resolució fent-ne de centenars de peces. Avui, 'puzle' o 'trencaclosques' també s'utilitzen per designar problemes complexos, com ara intentar endevinar quantes peces hauria de retallar Spilsbury si d'aquí uns anys tornés a basar el seu invent en un mapa d'Europa de països independents.

La imatge
Si feu clic sobre l'opció de visualitzar a pantalla completa i després utilitzeu el zoom (icona de lupa), podreu veure cadascuna de les peces. És una imatge que es conserva a la British Library.

 

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto