QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Personatges

La rivalitat entre Napoleó i el duc de Wellington

El francès i l'anglès van ser dos dels màxims exponents militars del segle XIX i es van enfrontar en la guerra del Francès i a Waterloo

Joan Esculies
El duc de Wellington retratat per Goya i Napoleó Bonaparte
El duc de Wellington retratat per Goya i Napoleó Bonaparte

Napoleó i Arthur Wellesley, el duc de Wellington, van ser dos dels màxims exponents militars del segle XIX. Napoleó, nascut a Ajaccio el 1769, era un geni militar, ambiciós, egocèntric i impredictible. Arthur Wellesley, nascut a Dublín el mateix any, se’l definia com un militar d’escala més humana, bé que posseïdor d’una gran fermesa.

Primera victòria
El 1808, Wellesley es posà al capdavant de l’exèrcit britànic, el qual, juntament amb portuguesos i espanyols, va vèncer les tropes de Josep Bonaparte en la guerra del Francès. Els mèrits li van valdre el títol de comte de Wellington. El seu ascens coincidí amb la fi del mandat com a emperador de Napoleó, qui, derrotat a la batalla de Leipzig (1813) per les tropes de l’imperi Rus, Prússia, l’imperi Austríac i el regne de Suècia, va ser obligat a exiliar-se a l’illa d’Elba.

Waterloo
Poc després, Napoleó va tornar a França i recuperà el poder breument. El 1815 va enfrontar-se a una coalició de nacions capitanejada pel duc de Wellington a Waterloo (Bèlgica). La derrota fou l’exili definitiu del cors a l’illa de Santa Helena. De Wellington va escriure: “És un home de poc esperit […], no pot lligar dues idees. A Waterloo desplegà valor i perseverança, però el seu pla no tenia talent. [...] Se m’assegura que estic aquí per culpa seva”.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto