S'HO MEREIXEN
Elles també haurien de tenir un carrer. Envia la teva proposta
Elles també haurien de tenir un carrer
Personatges

La simfonia que Xostakóvitx va dedicar a Leningrad

La composició que porta el nom de la ciutat va estrenar-se el 1942 a Kuibixev, la població on s’havia instal·lat el Govern rus durant el setge nazi

Marta Solé
Leningrad, l'any 1941
Leningrad, l'any 1941 Wikimedia Commons

A l’inici del setge nazi de Leningrad, el 1941, el cèlebre compositor rus Dimitri Xostakóvitx va seure al piano tot dient al seu secretari: “Avui he començat una nova simfonia. No sé si la necessitarà algú enmig del furor d’aquesta guerra”, i va tocar els primers acords de la número 7, 'Leningrad', dedicada a la seva ciutat. La composició va estrenar-se el 1942 a Kuibixev, la població on s’havia instal·lat el Govern rus. Aleshores, la partitura va emprendre un viatge èpic a través de Teheran, el Caire i l’Amèrica del Sud abans d’arribar a Nova York, on la peça s’estrenaria al juliol. El ressò d’aquella gesta va valdre a Xostakóvitx una portada al 'Time'. 

En territori rus
Mentrestant, al Leningrad assetjat, la simfonia s’estrenava al mes d’agost gràcies a l’esforç dels músics de l’orquestra de la ràdio, que l’havien apresa en menys de dos mesos. Els músics van tocar sota l’estrèpit dels obusos davant d’un públic conscient que potser aquell concert era l’última cosa que feien a la seva vida. “No és només sobre el Leningrad del setge, també és del Leningrad que Stalin destrueix i que Hitler només vol rematar”, va dir Xostakóvitx. El músic purgaria la crítica quan el Partit Comunista prohibí part de la seva obra i quan, paradoxalment, va ser convertit en el compositor de capçalera del cinema de propaganda d’Stalin. 
 

Subscriu-t'hi

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada número 252 de SÀPIENS (març 2023)

El Noi del Sucre

100 anys de l'assassinat de Salvador Seguí, el gran líder del sindicalisme català

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto