OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Personatges

Nietzsche, filosofia a cops de martell

L'alemany, un dels pensadors més influents del segle XX, va fer una crítica despietada dels valors cristians

Àlex Novials
Retrat de Nietzsche del 1882
Retrat de Nietzsche del 1882 Wikimedia Commons

Considerat, juntament amb Marx i Freud, com a un dels tres “mestres de la sospita”, Nietzsche és, sens dubte, un dels pensadors que més va influir en el segle XX. Nascut el 1844 en una família de pastors luterans, la seva intenció declarada era fer filosofia a cops de martell, per tal de desmuntar completament els principis de la cultura, la filosofia i la religió occidentals, que considerava contraris als veritables impulsos de la vida. Era un crític despietat dels valors cristians i utilitaris del seu temps, que considerava la culminació del nihilisme i la causa de la “mort de Déu”. Calia fer taula rasa i deixar pas al superhome, capaç de generar el seu propi sistema de valors a partir d’una afirmació vital sense cap trava externa, però regida per un veritable autodomini.

Mal interpretat pel nazisme
Amb un estil poètic i arrauxat, i amb un pensament intuïtiu i sempre allunyat de qualsevol voluntat de sistema, va escriure una obra paradoxal que no deixa indiferent i que sovint ha estat mal entesa. És el cas de l’apropiació que en van fer els ideòlegs del nazisme, que va ser fruit de la manipulació de molts dels seus papers pòstums per part de la seva germana Elisabeth. 

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto