sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada Sàpiens 115
Sàpiens núm. 115. Abril 2012
El compromís de Casp. 1412: cinc pretendents i un pacte que va canviar la història de Catalunya
Per què passa? / Segle XX
Rwanda: el genocidi que no vam voler veure
Enguany expira el tribunal que jutja l'extermini rwandès enmig d'una controvertida reconciliació nacional
Al final del 2012 expirarà el mandat del Tribunal Penal Internacional per a jutjar els responsables del genocidi rwandès, i es tancarà formalment un dels episodis més tràgics del segle XX: l'assassinat de 800.000 persones (el 75% de la minoria tutsi del país) en poc menys de 100 dies. Des que va acabar el conflicte, el 4 de juliol del 1994, el país ha viscut un ràpid procés de reconciliació nacional amb força llums i alguna ombra.
José Manuel Rúa (text)
Entrevista / Prehistòria
Angelika Fleckinger
"Ötzi demostra que fa cinc mil anys a Europa ja es practicava l'acupuntura"
Dues dècades després d'aparèixer en una glacera dels Alps, la ciència ha reconstruït el rostre, la roba i els objectes que duia una de les mòmies més antigues i cèlebres del món.
Sònia Casas (text)
Reportatges / Història medieval
Les claus per entendre la tria de Ferran
La mort sense descendència de Martí l'Humà el 1410 va escapçar el llinatge reial català. Tampoc no hi havia successor clar i cada nucli de poder va encetar les maniobres pertinents perquè l'elegit fos algú afí als seus interessos. Dels fins a set noms que van sorgir, el guanyador contra pronòstic va ser Ferran d'Antequera. La decisió va marcar per sempre les relacionsn entre Catalunya i Castella.
Arnau Cònsul (text) i Àngel Casals (assessorament)
Reportatges / Història medieval
L'empremta femenina en aquest moment decisiu de la història del nostre país
Dins la cort, les dones també intrigaven perquè pugés al tron el candidat més adient d’acord amb les seves aspiracions. Tot i que la historiografia oficial les sol ignorar, en el compromís de Casp hi va haver tres dones clau. Una, va ser una mare molt ambiciosa; l’altra, una vídua massa prudent, i la darrera, una àvia conspiradora maquiavèl·lica. Les tres van jugar les seves cartes i les tres van perdre, però Casp no s’entén sense elles.
Agnès Rotger (text) i Àngel Casals (assessorament)
Reportatges / Segle XX
La col·laboració del pare de Mickey Mouse amb la cacera de bruixes de l'FBI
Poques figures han estat tan controvertides i envoltades de llegendes. Segons es desprèn d’un seguit de documents desclassificats als Estats Units i als quals 'Sàpiens' ha tingut accés, Disney va col·laborar amb l’FBI durant la lluita anticomunista endegada per l’administració de Washington. Mentre revolucionava el cinema d’animació i inculcava als més petits els valors de l’'American way of life', va delatar a alguns dels seus col·laboradors.
Glòria Trullàs (text) i Andreu Mayayo (assessorament)
Reportatges / Història Antiga
La vida dels qui no eren faraons
La història de Paneb a través dels documents del seu judici
Paneb va ser un home normal i corrent que va viure fa 3.200 anys a la vila egípcia de Dair al-Madina. El seu nom no hauria passat a la història si no hagués estat acusat de diversos delictes i malifetes pels seus companys de feina, membres d'un dels dos equips d'artesans que van bastir i decorar les tombes de la Vall dels Reis i dels quals Paneb era capatàs.
Irene Cordón i Solà-Sagalés (text)
Reportatges / Segle XIX
El Dr. Ferran contra el còlera
L'epopeia del metge català que va descobrir una vacuna revolucionària
Al final del segle XIX, la mort va trucar a la porta d’Europa. El còlera s’havia propagat pel sud del continent i només a la península Ibèrica causaria gairebé 120.000 víctimes. Metges, biòlegs i químics treballaven a contrarrellotge per aconseguir una vacuna. I va ser un català, el doctor Jaume Ferran Clua, qui va assolir aquella fita en la història universal de la medicina.
Oriol Gracià (text) i Juan José Fernández Sanz (assessorament)
Reportatges / Història Moderna
La tulipomania, la primera bombolla especulativa de la història
En el segle XVII, la prosperitat de la Companyia Holandesa de les Índies Orientals va afavorir tota mena de costums ostentosos entre els holandesos nou rics, com el de guarnir els jardins de les cases amb tulipes cada vegada més exòtiques. Aquella moda va desencadenar una febre mercantil que es va estendre a tota la societat i que acabaria sent el primer crac financer de la història.
Jaume Grau (text) i Llorenç Ferrer (assessorament)
Escapades / Segle XIX
De colònia a monestir budista
Palau de la Plana Novella, Olivella, Garraf
Anna Maria Bofarull (text)
Escapades / Història Antiga
L'enigma de la medusa
Vil·la romana del Romeral, Albesa, La Noguera
Anna Sàez (text)
Escapades / Segle XX
Fer sal lluny del mar
Salines, Gerri de la sal, Pallars Sobirà
Lurdes Rego (text)
Escapades / Segle XX
El temps a la llera del Túria
Museu d'Història, Ciutat de València, València
Escapades / Història Moderna
Aspes amb molta historia
Molí des Porxet, Eivissa, Eivissa
Joan Lluís Ferrer (text)
Un cap de setmana a... / Història medieval
Montblanc medieval
Descobrim una de les festes de recreació històrica més importants
Corria el mes de febrer del 1163 i el rei Alfons I va ordenar la construcció d'una nova plaça forta a mig camí de Tarragona i Lleida. Així va néixer Montblanc. Anys després, va ser Pere el Cerimoniós qui va donar un nou impuls a la vila amb la construcció de la muralla. Resseguint els carrers de la capital de la Conca de Barberà de ben segur que entendreu la devoció per aquest passat, i encara més si hi aneu durant la Setmana Medieval. i és que aprofitant que la tradició hi ubica la llegenda de Sant Jordi, cada abril la vila festeja la seva historia.
Oriol Oliva (text)
Cercador Index Històric
El 2 de desembre, aquests equipaments mostraran espais com els magatzems o els tallers de restauració
Testimonis que ens acosten a l’infern i ens recorden el perill del feixisme
Els episodis històrics que van inspirar la gran novel·la de Joanot Martorell
La Fundació Carulla mostra la seva defensa de l’escola catalana i dona suport a la innovació d’alumnes, professors i centres educatius
7 punts que demostren que l'ombra de Franco segueix sent molt allargada
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació