sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada 164
Sàpiens núm. 164. Gener 2016
Boig per tu. L'amor al llarg de la història
Aquest mes amb la revista...
Especial 'Hivern a la neu'
Aquest gener aconsegueix juntament amb SÀPIENS una versió de butxaca de la revista 'Descobrir'
Per un euro més, podràs fer-te amb la millor guia de viatges, en una edició que podràs dur amb comoditat a tot arreu, per planificar les teves escapades d'hivern. Hi trobareu les millors propostes per gaudir de la neu durant els mesos de fred.
Per què passa? / Segles XX i XXI
Canvi climàtic: el tren que perdem des de fa 20 anys
La cimera de París ha intentat donar resposta a la crisi ambiental que amenaça la humanitat
La màquina de vapor amb la caldera de carbó o l'or negre i les noves dinàmiques del transport van ser, probablement, descobriments que van definir el món en què vivim avui. En el seu moment la coneguda com a Revolució Industrial va ser viscuda (i posteriorment analitzada) com un dels canvis de civilització més determinants de la història de la humanitat. Amb tot, sense saber-ho, s'estava desencadenant alhora el fenomen de pertorbació massiva i potencialment més greu que ha amenaçat el funcionament de la 'mare Terra', en termes de l'etapa geològica actual de vida del nostre planeta.
Josep Xercavins
L'entrevista
Albert Sánchez Piñol: "Vull narrar el món del segle XVIII, abans que la Revolució Francesa ho estronqués tot"
El reconegut escriptor rep SÀPIENS a casa seva per parlar-nos de la seva nova novel·la, 'Vae Victus', la continuació del seu darrer gran èxit editorial
Estructurada en quatre relats autònoms que tenen lloc a Catalunya, Amèrica del Nord, Europa i Nova Zelanda, 'Vae Victus' reprèn el periple vital de Martí Zuviría just al punt on es va quedar a 'Victus', l'èxit més rotund de la narrativa catalana recent.
Reportatges / Totes les èpoques
Una història de l'amor a la cultura occidental
No importa l'època en què ens traslladem, ni l'indret del planeta que visitem. En totes les grans civilitzacions, més enllà de les seves pràctiques culturals i de les seves institucions socials, els poetes han cantat la necessitat d'estimar i ésser estimat. Però paradoxalment –o no tant– les pràctiques matrimonials sovint han girat l'esquena als anhels més profunds del cor.
Àlex Novials (text), Xavier Roigé (assessorament)
Reportatges / Segles XIX i XX
Morin els dimonis estrangers!
La rebel·lió dels bòxers xinesos contra les potències colonials a la darreria del segle XIX
Davant l'augment de la presència estrangera a la Xina, van aflorar societats secretes d'inspiració xenòfoba que van cristal·litzar en una revolta a gran escala. Les potències occidentals i el Japó ho van aprofitar per donar l'estocada final a un imperi en plena decadència i repartir-se la seva riquesa.
Sergi Ramis (text), Víctor Gavín (assessorament)
Reportatges / edat mitjana
La conquesta mallorquina de les Canàries
La història d'una aventura atlàntica robada per l'imperialisme espanyol
Abans de ser ocupades per la Corona de Castella al segle XV, comerciants i missioners mallorquins ja havien posat els peus a les Canàries. Els ecos d'aquella aventura del regne de Mallorca es perdrien en la boira del temps durant segles, injustament silenciats per la conquesta espanyola.
Antoni Janer (text), Àngel Casals (assessorament)
Reportatges / història antiga
Va existir el diluvi universal?
Les narracions sumèries que van inspirar l'Antic Testament
La creació de l'home, l'expulsió del paradís d'Adam i Eva o les plagues d'Egipte són relats originàriament sumeris que els jueus van incorporar a l'Antic Testament. Hi ha indicis arqueològics que assenyalen que un d'aquests mites, el del diluvi podria tenir certa base històrica
Marc Martorell (text), Carles Buenacasa (assessorament)
Reportatges / Segle XIX
Lord Byron. Un poeta a la trinxera
Repassem la vida de l'heroi romàntic més icònc de l'Europa decimonònica
Com a bon romàntic, va optar sempre pel risc, la passió i l'aventura. Potser per això va triar-ne una de ben arriscada: lluitar al costat dels grecs per alliberar-los del jou otomà. L'empresa havia de convertir-lo en heroi i llibertador. Hi trobà l'eternitat, sí, però també la mort, el 1824.
Carles Padró (text), Andreu Mayayo (assessorament)
Reportatges / Segle XIX
Benjamin Franklin. L'home que va domesticar els llamps
A més de ser un dels pares fundadors dels EUA, Benjamin Franklin també va ser un científic i inventor prolífic. A ell li devem, per exemple, les ulleres bifocals i, sobretot, recerques cabdals relacionades amb l'electricitat que el van dur a inventar el parallamps.
Xavier Duran (text)
Viu la història
Modernisme de saló
La Pedrera de Barcelona acull la mostra 'Modernisme. Art, tallers i indústries'
Paisatge amb figura
El cardenal Richelieu i la Seu Vella
Anna Sàez
Viu la història
La capital dels artistes
Visitem les obres més atractives que alberguen els principals museus d'Olot
Viu la història
Els artesans de la salaó
El Museu de l'Anxova i la Sal explica aquesta activitat del segle XVI
Roger Costa
Cercador Index Històric
El número de febrer arriba a quiosc amb un nou disseny i amb el DVD del documental '1-O'
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació