sapiens.cat

Descobreix la teva història

Portada 190
Sàpiens núm. 190. Gener 2018
Nord vs. Sud. La guerra que va decidir el futur dels Estats Units
Per què passa? / Segle XXI
Diners poder i política: el Fòrum Econòmic Mundial
De què es parla i per a què serveix ja reunió anual de líders que se celebra a Davos
Un cop l'any les persones més poderoses del món es reuneixen a Suïssa per posar sobre la taula els reptes del futur. Aquest any, el títol de la trobada és "Creant un futur compartit en un món fracturat" i el debat girarà al voltant del que ens espera en un món on el context ha canviat dramàticament amb múltiples fronts oberts que tenen impacte directe en els àmbits polític, econòmic i social.
Josep M. Ganyet
Reportatges / Segle XIX
Guerra de Secessió: el que el vent va deixar
La lluita que va decidir l'ànima dels Estats Units
En les seves primeres dècades d'existència, els Estats Units d'Amèrica es van forjar sobre un pacte de convivència entre Nord i Sud, que tenien models econòmics diferents. Però a mitjan segle XIX, quan Lincoln va plantejar l'abolició de l'esclavitud en els futurs estats de l'Oest, el fràgil equilibri es va trencar. Començava una guerra entre dos models econòmics, però sobretot socials, que decidirien el futur de la nació.
Arnau Cònsul, amb l'assessorament de Mariona Lloret
Reportatges / Segle XX
El cas Lecube
De futbolista d'elit a espia nazi
Després de consultar l'expedient complet que es troba a l'Arxiu Nacional de Londres, reconstruïm la història de Juan Gómez de Lecube, un jugador de primera divisió que s'acabaria convertint en espia nazi i en el reclús més problemàtic de la Segona Guerra Mundial pels britànics.
Oriol Jové, amb l'assessorament de Joan Villarroya
Reportatges / edat mitjana
Les primeres universitats
Així era la difusió del coneixement a l'edat mitjana
A Bolonya, París i Oxford van fundar-se els primers estudis generals d'Europa sota el patrocini de reis i papes. La majoria d'estudiants començaven entre els 14 i els 18 anys i, si tenien sort, talent i recursos, acabaven passada la trentena.
Carme Melià, amb l'assessorament de José E. Ruiz-Domènec
Reportatges / Època antiga i segle XX
La ibèria franquista
La manipulació que va fer la dictadura del passat ibèric
La historiografia franquista es va preocupar molt de fer una recreació patriòtica i providencial de la història antiga de la península Ibèrica. L'objectiu era que el relat del passat reforcés l'eslògan d'"una unidad de destino en lo universal" i s'exaltessin una sèrie de valors que interessaven al règim. Així, personatges com Viriat, Indíbil o Mandoni van ser vistos com a exemples de la tenacitat i el coratge de la "raza española".
Antoni Janer, amb l'assessorament d'Alberto Prieto
Reportatges / Segle XX
Els primers esquiadors
L'arribada a Catalunya dels esports d'hivern
A l'inici del segle XX els esports d'hivern eren tendència als països escandinaus i al centre del continent. Atrets per aquesta moda europea, un grup de joves benestants i amants de la muntanya van començar a lliscar, amb moltes dificultats, pels pendents catalans. A poc a poc, i gràcies a la millora de les vies de comunicació per arribar a la neu, la pràctica es va popularitzar, sobretot a Núria i a la Molina.
Joan Carles Salmerón
Viu la història
Els tresors de la UB
Una nova exposició al Museu d'Història de Catalunya dedicada als llibres
Viu la història
Rere els passos de sant Ignasi
Us proposem una ruta per Igualada, Montserrat i Manresa que recorda el camí de Loiola
És una història prou coneguda: el 1521, el cavaller Íñigo López de Loiola cau greument ferit de les dues cames defensant Pamplona. La llarga convalescència el dugué a decidir un canvi de vida: fer-se religiós i pelegrinar d'Azpeitia a Jerusalem. Poc sospitava que el seu pas per Catalunya el marcaria per sempre.
Arnau Cònsul
Viu la història
La vall perduda és a l'Alt Urgell
A Coll de Nargó hi trobem un mirador i un equipament modern per saber-ho tot dels dinosaures
Cercador Index Històric
La dona nua acompanyada de bohemis va incomodar un públic acostumat als paisatges i a escenes religioses o bèl·liques
El Museu de Cultures del Món s'endinsa en les dures condicions de vida a la colònia militar que va tenir Espanya al Marroc
SÀPIENS i Cementiris de Barcelona us conviden a la projecció del documental sobre un periodista excepcional
Publiquem al web documents que descriuen el calc franquista de l'aparell repressiu nazi
Durant la Guerra Civil va dur a terme tota mena de tasques de suport a la República
Subscriu-t'hi
Subscriu-t'hi
Segueix-nos
Segueix-nos
Newsletter
Newsletter
© Sàpiens Publicacions. Tots els drets reservats. C/ Premià, 15. 2a planta. 08014. Barcelona Amb la col·laboració de:
Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació