Per què es va enfadar Pere III el Cerimoniós durant el fallit setge a Montsoriu?
El rei es va enfurismar quan va descobrir que els seus homes havien comprat queviures als defensors del castell

Al segle XIV, el 1364, el vescomte Bernat II de Cabrera, conseller del rei Pere III el Cerimoniós i artífex de l’última gran reforma del castell de Montsoriu, va morir decapitat a Saragossa acusat de traïció. En resposta, el vescomtat, que en aquella època tenia 20.000 habitants, es va revoltar i la vídua de Bernat, Timbor de Fenollet, es va fer forta a Montsoriu. El rei no podia tolerar aquesta sublevació i va reclutar 1.200 homes que posarien setge a Monstoriu.
Però els intents de Pere III el Cerimoniós per conquerir el castell van ser infructuosos i el desplegament d’enginys del castell el van fer inexpugnable. A més, en una carta consta com el rei es va enfadar molt quan va descobrir que els seus homes havien comprat queviures als defensors de Montsoriu durant el setge, els quals disposaven de grans reserves d’aliments, més fins i tot que els mateixos assaltants. Conscient que li seria impossible conquerir el castell, el rei va signar el 1368 el primer d’una sèrie de tractats de pau que van permetre als Cabrera mantenir totes les seves propietats.
Per què era inexpugnable el castell de Montsoriu?
En primer lloc, per una visibilitat immillorable que feia inútils els atacs sorpresa. Des del cim, a 632 metres d’altitud, no només s’albirava Arbúcies, Breda i Hostalric, sinó també les localitats marítimes de Blanes i Palafolls. També es controlava el corredor que s’estén entre el Montseny i el Montnegre i que connecta Girona amb Barcelona, així com la vall que s’obre entre la Selva i Osona. Cap host podria acostar-s’hi sense ser detectada.
En segon lloc, pel terreny, l’únic turó rocós de la zona, amb un pendent considerable, més difícil de superar si es pujava, com feien els guerrers medievals, abillats amb casc i cota de malles i carregats d’armes.
En tercer lloc, per les seves set portes defensives. Si contra tot pronòstic un grup d’assaltants hagués arribat fins al cim del turó i hagués superat el mur exterior, la seva missió estaria lluny de completar-se. Els invasors només haurien traspassat la primera de les set portes defensives, totes elles plenes de trampes.
'Batalla monumental'
El castell de Montsoriu és un dels participants de la segona temporada de Batalla monumental, el concurs que escollirà el monument favorit dels catalans. El programa s'estrena amb un duel de fortaleses que posa cara a cara els castells de Mur i Montsoriu, en un dels cinc enfrontaments que tindrà el concurs. Els cinc monuments finalistes passaran a la gran final, que es disputarà en un programa especial en directe. Podeu veure la resta de concursants aquest mapa interactiu. L'audiència decidirà el guanyador de cada setmana votant a través de les xarxes socials del programa: Facebook, Twitter i Instagram.
Comentaris