Joana Rossella

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1551-1614
 • On vivia

  Sornàs

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1593 i 1604

 • Desenllaç del judici

  Assots i desterrament

Joana Rossella va ser detinguda i jutjada per bruixa el 1593, quan tenia més de cinquanta anys. Un total d’onze veïns i veïnes van confirmar la seva fama de bruixa, i també la de Maria Jaume-Joana de Llorts, totes dues empresonades a Andorra la Vella. Després del seu primer interrogatori, en el qual va negar tots els càrrecs que se li imputaven, va ser torturada. En totes les sessions de turment va mantenir la seva innocència. Sembla que va ser alliberada sota fiança en aquella ocasió.

El 1604, però, va tornar a ser detinguda i jutjada. Va continuar negant els càrrecs, malgrat les tortures. Finalment, va ser condemnada a assots i desterrament de per vida de les valls sota pena de mort, prèvia confiscació dels seus béns.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 268 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi