Margarida Guisalda

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1517-1547
 • Estat civil

  Casada

 • On vivia

  Aixirivall

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1545

Margarida Guisalda, muller de Salvador Guisalt de Sirovall, va ser detinguda i jutjada per bruixa el 1545. Era la néta de Marta Guisalda, condemnada per bruixa trenta anys abans. Durant l’enquesta de testimonis celebrada el desembre de 1545, diversos veïns i veïnes van confirmar la seva fama de bruixa i metzinera, fent-la responsable de la malaltia i la mort de diverses persones de la parròquia, en especial criatures. Margarida va voler fugir, però va ser arrestada i empresonada a Andorra la Vella per ser jutjada. En el primer interrogatori va negar tots els càrrecs imputats. Desconeixem si va ser condemnada.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 268 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi