Marta Guisalda

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1419-1516
 • On vivia

  Aixirivall

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1516

 • Desenllaç del judici

  Execució

Marta Guisalda va ser detinguda i portada a la presó d'Andorra la Vella el 1516. Durant les entrevistes als testimonis del judici, alguns dels seus veïns i veïnes van afirmar que era considerada bruixa i sospitosa d'haver intervingut en la mort d'algunes criatures. En les primeres sessions de turment va mantenir la seva innocència, però sabem que va acabar confessant i que va ser condemnada a mort, segons es desprèn d'un judici posterior contra la seva néta Margarida Guisalda, on s’esmenta que "en dies passats, dins les valls de Andorra, cremaren la hàvie de dita Margalida Guisalda per bruxa y metzinera".

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 268 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi