Maria i Miquela, àlies 'les Tomasses'

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1517-1547
 • On vivia

  La Mosquera

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1521

Conegudes popularment com 'les Tomasses', les fadrines Maria i Miquela eren filles de la Tomasseta, acusada i condemnada a mort per bruixa. La seva àvia, Maria Tomassa, i la seva besàvia, Maria Guida, àlies 'Tomassa', també havien estat jutjades i condemnades a mort per bruixes. Durant el judici, Maria i Miquela van ser assenyalades per set testimonis com les causants de la malaltia i la mort de diverses persones amb maleficis i metzines. Totes dues van negar les acusacions davant del tribunal, però desconeixem com va acabar el seu judici, ja que el document que es conserva acaba en aquesta primera declaració.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 267 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi