Maria Rossella, àlies 'Branqueta'

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1551-1614
 • On vivia

  Canillo

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1593 i 1604

 • Desenllaç del judici

  Llibertat sota fiança / Execució i confiscació de béns

Tot i que el 1593 va sortir-se'n, d'una primera detenció i judici per bruixeria (sembla que va aconseguir la llibertat sota fiança), Maria Rossella va tornar a ser detinguda el 1604 i condemnada a mort, amb la consegüent confiscació dels seus béns per part de la cort. Maria era germana de Peyrona Gastona, jutjada per bruixa el mateix 1604 i de nou al 1608. Ambdues germanes havien estat assenyalades com a bruixes en la confessió de Maria Veciada

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 267 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi