Peyrona Gastona

 • Comarca

  Andorra
 • Període històric

  1551-1614
 • Estat civil

  Casada

 • On vivia

  Mas de la Costa

 • Tribunal

  Tribunal de Corts

 • Any(s) del judici

  1604 i 1608

Detinguda i jutjada per bruixa el 1604 i el 1608, la Peyrona era germana de Maria Rossella, àlies 'Branqueta de Canillo', condemnada per bruixa aquell mateix any, i tieta de Caterina Foresta, jutjada també els anys 1604 i 1608. Totes tres van ser assenyalades com a bruixes en la confessió de la minyona Maria Veciada.

Sembla que Peyrona havia estat ja assenyalada pels volts de 1593 per haver emmetzinat el seu propi fill, que s’havia tornat a casar en contra de la seva voluntat. Durant la seva detenció els anys 1604 i 1608, la Peyrona va ser interrogada sobre aquell afer i sobre altres suposats emmetzinaments. Sempre va negar els càrrecs. Desconeixem si va ser condemnada.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 268 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi