El català de la Stasi: els documents de l'espia

Al SÀPIENS de juny, destapem les activitats d’espionatge de Jordi Banqué, un antic agent dels serveis secrets de l’Alemanya comunista. A qui va vigilar? I per què? Consulteu alguns dels informes del seu expedient, que surten a la llum per primera vegada

1. El reportatge

Qui era Jordi Banqué? A qui va espiar? Per què? Què era la Stasi? Quins mètodes utilitzava? Al SÀPIENS de juny destapem les activitats d'espionatge d'un jove català, fill de pares exiliats, que el novembre de 1962 va iniciar una prolífica col·laboració de gairebé 30 anys amb la Stasi, un dels serveis secrets més eficients i temuts del món. Nascut a Perpinyà i resident a l'Alemanya comunista des que el seu pare va ser detingut a França i enviat a la República Democràtica Alemanya (RDA), Banqué va decidir cooperar amb el Ministeri per a la Seguretat de l'Estat, el nom oficial de la Stasi, per convicció, perquè era una oportunitat per combatre l'imperialisme i el capitalisme. Era jove (tenia 18 anys), "observador, honest, enèrgic, sociable" i tenia passaport francès, un detall clau, ja que li donava llibertat de moviments a Berlín Occidental, que es va convertir en el principal lloc d'operacions de Banqué. Va ser un informant destacat, prolífic, va rebre diverses condecoracions i la Stasi sempre en va tenir una opinió excel·lent. La seva història la reconstruïm al SÀPIENS de juny, en un reportatge de Caterina Úbeda i Maria Coll en què també expliquem com funcionava la Stasi, un dels serveis secrets més eficients i temuts del món.

Al SÀPIENS de juny, destapem les activitats d'espionatge de Jordi Banqué, un antic agent dels serveis secrets de l’Alemanya comunista
Al SÀPIENS de juny, destapem les activitats d'espionatge de Jordi Banqué, un antic agent dels serveis secrets de l’Alemanya comunista

2. La investigació

SÀPIENS va consultar l'expedient de Jordi Banqué als Arxius del Comissionat Federal per als Registres del Servei de Seguretat de l’Estat de l’antiga República Democràtica Alemanya (BStU, en l’abreviació en alemany), un expedient de 500 folis amb parts encara classificades. La investigació va durar dos anys: va començar amb un viatge a Berlín i un reportatge sobre el Ministeri per a la Seguretat de l'Estat i va continuar, després, fent una exhaustiva recerca als arxius de la Stasi. Al número de juny us expliquem, pas a pas, com vam arribar fins al nom de Jordi Banqué, com vam reconstruir la seva història i com vam posar-nos en contacte amb ell per fer-li una entrevista, una petició que va declinar en diverses ocasions.

3. Els documents

Aquí podeu consultar uns documents que surten per primera vegada a la llum. Són un tast de l'expedient de Jordi Banqué. Les parts en negre és informació que no pot ser revelada. Tots els documents van ser revisats per un arxiver de la Stasi, que en va fer l'anomenat procés d'"anonimització", és a dir, guixar les informacions que encara no es poden desclassificar. 

Document 1: fitxa inicial i declaració de col·laboració
És el primer document de l'expedient de Banqué. Aquí en reproduïm algunes pàgines en què es pot veure la seva fitxa, amb data del 21 de novembre de 1962, un dia després de la seva contractació, i notes sobre la seva biografia. També apareix el nom en clau que va escollir –Martí, l'àlies que havia utilitzat el seu pare quan va lluitar a la Resistència francesa– i la declaració (manuscrita i signada per ell mateix) en què es compromet a col·laborar amb el Ministeri per a la Seguretat de l'Estat.

Document 2: contracte
A la Stasi hi havia dos tipus de treballadors: els oficials i els col·laboradors no oficials, els informants, com Banqué. Tot i que aquests no solien cobrar, el català va acabar tenint un sou fix i unes condicions laborals pròpies d'un assalariat. En aquest document hi ha el contracte en què s'especificaven les condicions (sou, dies de vacances, tasques, motius de rescissió o quantitat de la pensió).

Document 3: condecoració
Jordi Banqué va ser condecorat per la Stasi en diverses ocasions. En aquest document hi ha el certificat d'entrega d'una de les medalles que va rebre, la Medalla al Mèrit de la República Democràtica Alemanya (RDA).

Document 4: exemple d'informe
Jordi Banqué va ser un informador prolífic; va escriure moltes pàgines. Al seu expedient cal diferenciar entre dos tipus de documents: els informes fets per ell i els realitzats pels seus superiors. Cal tenir en compte que tot el que escrivia un informant era comprovat, per corroborar la informació, però també,  per avaluar la lleialtat de l'informant. Aquest espiava, però la Stasi també el podia espiar o auditar, com va passar amb Jordi Banqué. El document que podeu consultar el signa un dels seus superiors i és un bon exemple d'informe amb informació anonimitzada, informació que encara no pot ser revelada.

Document 5: Bautista Banqué, el pare
Era el pare de Jordi Banqué, un comunista nascut a Falset que va lluitar contra Franco, que es va haver d'exiliar a França, des d'on va continuar la seva lluita contra el feixisme. Per aquest motiu va ser arrestat al país veí i enviat a la RDA. Per a Jordi Banqué, col·laborar amb la Stasi era una manera de seguir els passos del seu progenitor. En aquest document es pot veure la seva esquela i el discurs (molt emotiu) que es va llegir el dia del seu enterrament. Les seves restes reposen a l'anomenat Cementiri dels brigadistes de Berlín.

 

4. Als mitjans

Entrevista de Toni Clapés a Maria Coll i Caterina Úbeda al Versió RAC1 de dimarts, 8 de juny.

El despertador de Ferran Casas de l'1 de juny (Nació Digital)

5. Subscriu-t'hi

Investigacions com aquesta només són possible gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-t'hi ara i ajuda'ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto