Aquí podeu consultar uns documents que surten per primera vegada a la llum. Són un tast de l'expedient de Jordi Banqué. Les parts en negre és informació que no pot ser revelada. Tots els documents van ser revisats per un arxiver de la Stasi, que en va fer l'anomenat procés d'"anonimització", és a dir, guixar les informacions que encara no es poden desclassificar.
Document 1: fitxa inicial i declaració de col·laboració
És el primer document de l'expedient de Banqué. Aquí en reproduïm algunes pàgines en què es pot veure la seva fitxa, amb data del 21 de novembre de 1962, un dia després de la seva contractació, i notes sobre la seva biografia. També apareix el nom en clau que va escollir –Martí, l'àlies que havia utilitzat el seu pare quan va lluitar a la Resistència francesa– i la declaració (manuscrita i signada per ell mateix) en què es compromet a col·laborar amb el Ministeri per a la Seguretat de l'Estat.
Document 2: contracte
A la Stasi hi havia dos tipus de treballadors: els oficials i els col·laboradors no oficials, els informants, com Banqué. Tot i que aquests no solien cobrar, el català va acabar tenint un sou fix i unes condicions laborals pròpies d'un assalariat. En aquest document hi ha el contracte en què s'especificaven les condicions (sou, dies de vacances, tasques, motius de rescissió o quantitat de la pensió).
Document 3: condecoració
Jordi Banqué va ser condecorat per la Stasi en diverses ocasions. En aquest document hi ha el certificat d'entrega d'una de les medalles que va rebre, la Medalla al Mèrit de la República Democràtica Alemanya (RDA).
Document 4: exemple d'informe
Jordi Banqué va ser un informador prolífic; va escriure moltes pàgines. Al seu expedient cal diferenciar entre dos tipus de documents: els informes fets per ell i els realitzats pels seus superiors. Cal tenir en compte que tot el que escrivia un informant era comprovat, per corroborar la informació, però també, per avaluar la lleialtat de l'informant. Aquest espiava, però la Stasi també el podia espiar o auditar, com va passar amb Jordi Banqué. El document que podeu consultar el signa un dels seus superiors i és un bon exemple d'informe amb informació anonimitzada, informació que encara no pot ser revelada.
Document 5: Bautista Banqué, el pare
Era el pare de Jordi Banqué, un comunista nascut a Falset que va lluitar contra Franco, que es va haver d'exiliar a França, des d'on va continuar la seva lluita contra el feixisme. Per aquest motiu va ser arrestat al país veí i enviat a la RDA. Per a Jordi Banqué, col·laborar amb la Stasi era una manera de seguir els passos del seu progenitor. En aquest document es pot veure la seva esquela i el discurs (molt emotiu) que es va llegir el dia del seu enterrament. Les seves restes reposen a l'anomenat Cementiri dels brigadistes de Berlín.