QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
Guerra civil i franquisme

Els documents del coet de la República catalana

L'any 1937 el català Josep Belmonte va desenvolupar un coet aeri amb finalitats militars. Però el seu prototip, precursor del míssil de llarga distància, no fou atès per les autoritats de la Generalitat

El protagonista d’aquesta història, Josep Belmonte, havia estat membre del cos de la policia d’assalt —dedicat a la seguretat interior— de la Generalitat de Catalunya. Però amb l’arribada de la Guerra Civil, veient que la maquinària bèl·lica de les tropes franquistes era superior a la republicana, va creure que podia aportar molt més en aquell conflicte des de la seva faceta autodidacta d’enginyer aeronàutic que no pas com a oficial de les forces de seguretat. 

El principal avantatge del coet de combat aeri de Belmonte era la seva eficiència “contra els atacs aeris”, ja que aconseguia disparar en intervals de deu segons a una altura de 2.000 a 4.000 metres. Belmonte va posar a disposició de la Generalitat republicana el seu invent, però aquesta mai no el va fabricar. Us n'expliquem tota la història en aquest article. Aquí us mostrem documents inèdits custodiats a l'arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, al monestir de Poblet, sobre el torpede de Josep Belmonte.

1 L'informe del torpede aeri
Portada de l'informe del torpede aeri que Josep Belmonte va enviar al president Lluís Companys
Portada de l'informe del torpede aeri que Josep Belmonte va enviar al president Lluís Companys

Després de mesos de treball, el 20 d'agost del 1937, Josep Belmonte va escriure una carta a Lluís Companys en què li parlava (o li tornava a parlar) del seu invent.

 

 
2 La presentació de la carta
Primera pàgina de la carta
Josep Belmonte demana ajuda al president Lluís Companys per solucionar "els petits i grans inconvenients" amb els que es troba i afirma que les dificultats tècniques que havia patit l'aparell "fa ja tres mesos que estan resoltes".
3 La poca confiança per part de la Generalitat
Segona pàgina de la carta
Belmonte atribueix la manca d'ajuda per part de la Generalitat a que "per el fet d'ésser Cabo de Seguretat conductor, nomenat fa poc, no es té suficient confiança en el meu aparell". Afirma, a més, que només ha rebut ajuda d'una persona, Eugeni Vallejo.
4 La petició "d'ajut moral i material" al president
Tercera i última pàgina de la carta
Abans d'acomiadar-se del president, Belmonte li torna a demanar "ajut moral, i material fins on sigui possible" i reafirma el seu compromís amb la República.
5 Les tres parts del torpede aeri
Primera pàgina de l'informe adjunt
Al document adjunt a la carta, l'inventor recorda les "nombroses proves i assaigs" i els "innombrables estudis i observacions" que va haver de fer abans que el torpede aeri arribés "al seu punt pràctic d'utilització com a arma". A més, explica les parts que integren l'enginy.
6 Les futures possibilitats del coet de Belmonte
Segona i última pàgina de l'informe adjunt
Per acabar l'informe, Belmonte assegura que el seu invent compta amb moltes més aplicacions que "voregen els límits de la fantasia". Per exemple, aporta la idea d'adaptar-lo al mar, per tal de "donar protecció i defensa a la costa contra els atacs de vaixells enemics".
7 Les proves gràfiques del funcionament del torpede aeri
Imatges adjuntes
Finalment, l'informe també compta amb diferents proves gràfiques que pretenen demostrar la funcionalitat de l'invent. En la figura nº 4 veiem a Josep Belmonte al costat del seu invent "carregat amb projectil anti aeri".

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto