[FOTOGALERIA] La cerca de la tomba clandestina de Sunyol a la serra de Guadarrama
L'any 2010, SÀPIENS va buscar la tomba clandestina del dirigent del Barça. Us fem un relat fotogràfic de la investigació
L'any 2010, abans de la publicació al número 92 de la revista d'un reportatge sobre Josep Sunyol, un equip d'investigadors liderat per SÀPIENS va buscar a la serra de Guadarrama la tomba clandestina del president del Barça. La recerca va ser una aventura fascinant. Trucades intempestives, filtracions inoportunes, reunions amb el Barça, amb l'Exèrcit, amb polítics de totes les ideologies, anades i vingues periòdiques a Guadarrama, permisos que es demoren, consultes al Servei Meteorològic per les previsions dels dies de les prospeccions... I, sobretot, il·lusió, molta il·lusió.

Reconstrucció de l'últim trajecte de Sunyol i els seus companys, abans de la seva detenció a la Casilla de la Muerte i el seu afusellament. Aquells dies la confusió era total i les línies enemigues distaven uns pocs centenars de metres.

Luis Avial, tècnic de l'empresa Condor Georadar, mostra les fotografies aèries de la zona en els anys de la Guerra Civil.

Fotografies aèries de la zona que la legió Còndor alemanya va fer durant la Guerra Civil a la zona de Guadarrama.

Residència militar de Guadarrama, vista des de la vall.

Fotografia de la residència militar de Guadarrama.

Preparant l'enlairament d'un globus amb una càmera infraroja.

El globus incorpora una càmera infraroja Fuji IS-1 que detecta els diferents objectes aliens al subsòl estudiat.

Escaneig del terreny amb un georadar.

Escaneig del terreny amb un georadar.

Imatges que ofereix el georadar sobre les irregularitats del terreny estudiat.

Una nova mostra del treball sobre el terreny.

Luis Avial consulta la pantalla del georadar.

Un operari utilitza el detector de metalls.

Bales localitzades pels arqueòlegs a prop de l'indret on va ser afusellat Josep Sunyol.

1. Georadar amb antena de resolució mitjana de 400 Mhz. Aquesta antena posiciona espacialment les estructures geomorfològiques bàsiques del terreny, com rases, trinxeres, cavitats, estrats geològics...
2. Georadar amb antena d'alta resolució de 900 Mhz, l'única que pot ‘visualitzar' les anomalies del terreny associables a l'existència actual de restes òssies. Aquesta antena també permet definir les fosses amb molta claredat i diferenciar les actuacions manuals o mecàniques que hi ha a sota del terreny (fosses, rases...) de les geològiques (capes d'estrats, sediments, roques...).
3. Gradiòmetre de protons, que detecta i posiciona fonamentalment anomalies d'elements metàl·lics ferrosos, dispersos o concentrats, així com projectils o bombes enterrades.
4. Càmera infraroja Fuji IS-1, destinada a detectar els contrastos de diferents objectes aliens al subsòl estudiat. Aquesta càmera se situa en un globus aerostàtic que s'eleva uns centenars de metres del terra, cosa que permet abastar una gran quantitat de terreny.
5. Detector de metalls Garret, destinat a localitzar evidències dels fets investigats, com bales o objectes de metall que ens puguin servir per identificar les restes.
Comentaris