Guerra civil i franquisme

[FOTOGALERIA] Els secrets de l'aventura nuclear franquista

Cartes i informes que confirmen que el franquisme va desenvolupar tecnologia nuclear amb finalitats potencialment militars.

30 de juliol de 2010

Durant la dictadura, el franquisme va desenvolupar tecnologia nuclear amb finalitats potencialment militars. Un informe de la CIA desclassificat recentment als Arxius Nacionals dels Estats Units, a Washington, així ho afirma. La documentació va ser redactada el dia 17 de maig de 1974, i s'hi afirma textualment que “Espanya és un dels països d’Europa que mereixen atenció per la seva possible proliferació d’armes nuclears en els propers anys”. Aquesta és la prova de la inquietud internacional que hi va haver en aquells anys per una possible aventura atòmica de l’Espanya franquista.

En el número 93 de la revista SÀPIENS (juliol 2010), fem un repàs de l'aventura nuclear espanyola, des de les primeres intencions durant la segona dècada dels anys quaranta fins al final de la dictadura, passant per la col·laboració de científics alemanys amb el franquisme després de la Segona Guerra Mundial o l’accident de Palomares.

1 Primera pàgina del memoràndum
Primera pàgina del Memoràndum
Primera pàgina del Memoràndum

Memoràndum del 9 de novembre del 1953 sobre el pas d'un alt càrrec de Madrid, que revela l'atenció del Govern nord-americà sobre la cursa atòmica espanyola.

2 Segona pàgina del memoràndum
Segona pàgina del memoràndum
Segona pàgina del memoràndum

El memoràndum va ser desclassificat dels Arxius Nacionals de Washington.

3 Primera pàgina de l'Informe de la intel·ligència Naval Nord-americana
Primera Pàgina de l'Informe Intel·ligència Naval
Primera Pàgina de l'Informe Intel·ligència Naval

Informe del 1961 de la intel·ligència Naval Nord-americana sobre les lliçons d'armament atòmic a l'Escola Naval espanyola.

4 Segona pàgina de l'Informe de la intel·ligència Naval Nord-americana
Segona pàgina de l'Informe de la intel·ligència Naval Nord-americana
Segona pàgina de l'Informe de la intel·ligència Naval Nord-americana

Segons l'informe, "els militars espanyols coneixen bé la teoria sobre aquestes armes", "tenen grans dipòsits d'urani localitzats" i " el nombre de tècnics amb entrenament nuclear ha passat de dos-cents a set-cents".

5 Primera pàgina de la Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica
Primera pàgina de l'Informe de la intel·ligència Naval Nord-americana
Primera pàgina de l'Informe de la intel·ligència Naval Nord-americana

Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica a les autoritats espanyoles per coordinar la investigació sobre els efectes de l'accident de Palomares, en què un B-52 de les forces aèries dels Estats Units, procedent de la base Seymour Jonson, a Carolina del Nord, en la bodea del qual s'allotjaven quatre bombes termonuclears, col·lisionà amb un avió KC135 procedent de la base americana de Morón de la Frontera mentre duia a terme una maniobra de proveïment de combustible en ple vol. Els quatre membres de la tripulació del KC135 van morir a l'acte, mentre que quatre dels set tripulants del B-52 van poder salvar-se, saltant en paracaigudes.

Quant a l'armament que transportaven els avions, dues de les bombes van topar directament contra el terra, van esclatar i van alliberar el seu contingut radioactiu, creant un núvol que es va escampar per la força del vent sobre unes 226 hectàrees de terreny.

6 Segona pàgina de la Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica
Segona pàgina de la Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica
Segona pàgina de la Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica

El Govern de Franco, sota pressió i amb grans quantitats de diners oferts pel Govern nord-americà, va silenciar els efectes negatius de l'accident. Ningú podia saber que els informes mèdics apuntaven que gairebé el 30% de la població de Palomares presentava traces de plutoni radioactiu en el seu organisme.

7 Tercera pàgina de la Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica
Tercera pàgina de la Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica
Tercera pàgina de la Carta de la Comissió de l'Energia Atòmica

José María Otero, President de la Junta de Energía Nuclear, accepta la proposta del Dr. Hall per coordinar la investigació sobre els efectes de l'accident de Palomares.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto