Guerra civil i franquisme

[FOTOGALERIA] L'expedient policial i l'afusellament de Companys

Us mostrem l'expedient policial de Companys arxivat a França, l'informe sobre el Consell de Guerra i l'afusellament del president.

21 de setembre de 2010

El número 96 (octubre, 2010) de SÀPIENS està consagrat a la figura de Lluís Companys. El dossier especial de 36 pàgines dedicat a la vida del President de la Generalitat inclou la troballa del seu expedient policial a França. A Fontainebleau, el Ministeri de Cultura i de Comunicació hi va instal·lar uns arxius on hi ha els dossiers policials dels exiliats republicans: des de Josep Tarradellas fins a Joan Camorera, passant per Antoni Rovira i Virgili i, òbviament, per Companys.

L'historiador Josep Maria Figueres va poder visitar aquests arxius, en total uns 50 documents, i ha consultat l'expedient de l'únic president escollit democràticament que va morir afusellat.
 

1 Primera pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys
Primera pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys
Primera pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys

Primera pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys arxivat a França. Cada vegada que Companys va passar la frontera es va transmetre tota la informació sobre els seus moviments a la policia de París. Així, hi ha les dades del viatge frustrat que el president havia de fer a París el 6 d'abril del 1934, o també del frustrat trasllat de Companys a París el 1936, per participar en un míting. La documentació també recull informació del viatge de la seva dona, Crme Ballester, el novembre de 1936, o de l'arribada, procedent de Suïssa i amb destinació a Bèlgica, del Lluïset, el fill malalt del president.

2 Segona pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys
Segona pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys
Segona pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys

Segona pàgina de l'expedient policial de Lluís Companys arxivat a França. Tot plegat ens aporta noves dades de la vigilància a què fou sotmès Companys durant l'any i mig que va passar a França com a president de la Generalitat a l'exili.

3 Notícia d'una agressió a Companys
Notícia d'una agressió a Companys
Notícia d'una agressió a Companys

Notícia publicada l'agost de 1937 fent-se ressò d'una agressió a Lluís Companys. Aquesta informació de la premsa francesa explica un atemptat fallit contra el president l'agost del 1937 a Barcelona, un fet que no va aparèixer en cap diari català ni espanyol del moment. 'Le Jour' de l'11 d'agost a Barcelona informa que, si bé un agent de seguretat va ser ferit, Companys només va patir "una simple pelada al braç".

4 L'arribada a París
L'arribada a París
L'arribada a París

Notícia publicada el 13 de novembre de 1937 anunciant l'arribada de Lluís Companys a París.

5 Primera pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Primera pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Primera pàgina de l'informe sobre el seu afusellament

Primera pàgina de l'informe sobre el Consell de Guerra i l'afusellament de Lluís Companys amb data del 15 d'octubre de 1940.

6 Segona pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Segona pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Segona pàgina de l'informe sobre el seu afusellament

Segona pàgina de l'informe sobre el Consell de Guerra i l'afusellament de Lluís Companys amb data del 15 d'octubre de 1940

7 Tercera pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Tercera pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Tercera pàgina de l'informe sobre el seu afusellament

Tercera pàgina de l'informe sobre el Consell de Guerra i l'afusellament de Lluís Companys amb data del 15 d'octubre de 1940

8 Quarta pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Quarta pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Quarta pàgina de l'informe sobre el seu afusellament

Quarta pàgina de l'informe sobre el Consell de Guerra i l'afusellament de Lluís Companys amb data del 15 d'octubre de 1940. Explica les intervencions del fiscal i de l'advocat defensor durant el Consell.

9 Cinquena pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Cinquena pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Cinquena pàgina de l'informe sobre el seu afusellament

Cinquena pàgina de l'informe sobre el Consell de Guerra i l'afusellament de Lluís Companys amb data del 15 d'octubre de 1940. Relata l'última nit del president.

10 Sisena pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Sisena pàgina de l'informe sobre el seu afusellament
Sisena pàgina de l'informe sobre el seu afusellament

Sisena i última pàgina de l'informe sobre el Consell de Guerra i l'afusellament de Lluís Companys amb data del 15 d'octubre de 1940.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto