OFERTA ESPECIAL -40%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Guerra civil i franquisme

Jordi Pujol: "Que t’enviessin a la presó era el millor que et podia passar"

L'expresident recorda la seva detenció pels fets del Palau i el seu pas per la comissaria de Via Laietana

Antoni Batista

El president Pujol llegeix la seva fitxa de la policia franquista amb molta atenció. No l’havia vist mai. S’hi està una estona, rumia. Em diu: “És tot veritat menys l’última anotació”. L’última anotació és efectivament una intoxicació. La fitxa de Jordi Pujol s’obre amb els fets del Palau i la detenció consegüent, el maig del 1960. Li faltaven pocs dies per fer 30 anys. L’acusació principal era haver redactat i difós diversos fulls volants, entre els quals els relatius a la campanya contra Luis de Galinsoga, el director de 'La Vanguardia', que havia insultat públicament els catalans.

Al llarg de la seva vida sempre ha evitat parlar de la tortura. En exhumar la seva fitxa, li vaig demanar una entrevista, però me la van denegar “si només era per aquella qüestió”. Avui, dècades després, em diu que sí, no sense tornar a treure ferro a l’episodi: “Són poca cosa al costat d’altres casos de tortures terribles”.

1 Com era la vida clandestina?
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Associació Serviol

Poca, tot i que sí que vull ressaltar que nosaltres vam fer bastanta feina, però diguem que amb uns criteris poc elaborats. Com em va dir un dels policies que em va interrogar: “Es veu que vostè no és un home entrenat”. Era una manera de deixar-me clar que allà hi anava gent molt i molt entrenada, que podien passar un dia o dos o tres, però que al final acabaven dient el que volien que els diguessin.

2 No prenia cap mena de mesura de seguretat?

Algunes sí. Quan detenien algú que tenia alguna relació amb mi, no dormia a casa. Mirava de no tenir papers que poguessin ser compromesos i no vaig tenir la impressió que em seguissin. Però reconec que les mesures de seguretat no eren prou rigoroses. Si més no vam aconseguir limitar molt les conseqüències.

3 De quina manera?

El temps que va passar entre la meva detenció, a dos quarts de dues de la matinada, i el moment en què jo vaig donar noms a la policia, que devien ser cap a quarts de set del matí. Llavors ja havia fugit tothom. Quan els policies van arribar a casa, jo anava en pijama. Vaig demanar per vestir-me i m’ho vaig fer venir bé per dir discretament a la meva dona: “Truca als que ja saps i els dius que d’aquí a tres hores han d’haver desaparegut”. La meva dona coneixia aquells noms i els va avisar, no em va caldre pronunciar-los per si de cas els sentissin els policies.

4 Com va ser la detenció?

Van venir a casa tres policies, em van portar a Via Laietana, i allà el que dirigia les operacions era en Vicente Creix. En arribar van mirar la meva filiació, qui era, l’edat, el domicili, quina feina tenia, la pinta que tinc... Va ser llavors que em van dir allò que no era un professional, que no estava entrenat. Hi vaig pensar quan, en sortir de la presó, va passar allò d’en Grimau, que el van tirar per la finestra. I després hi ha el cas d’en Núñez, pobre, que va rebre pallisses molt més fortes que les meves.

5 És per aquest greuge comparatiu que a vostè no li agrada parlar del tema?

Miri, la gent del partit comunista va rebre molt, també és veritat que el partit comunista tenia una gran capacitat de fer martirologi... Però a mi em va passar amb la meva gent, també em van enaltir.

6 Quin record li queda de la tortura?

Sóc conscient que podia haver anat molt pitjor. Un cop vaig haver guanyat tres o quatre hores, però, ja no perillava ningú. Vaig aguantar per retardar els horaris de les detencions. Quan vaig donar els noms, gent del món catòlic, ja s’havien amagat perquè els havia avisat la meva dona. En definitiva, però —entengui’m—, va sortir molt bé...

7 El van deixar fet un crist...!

Sí, sí, però va sortir molt bé per a la causa. Vam aconseguir que se salvessin els col·laboradors de l’impressor, en Francesc Pizón, perquè els haurien tancat la impremta.

8 Com va acabar la seva estada a Via Laietana?

Quan pensava que tenien el que volien, em van enviar al calabós i em van dir: “Mañana continuaremos”. En Creix ja m’havia dit que podien anar molt més enllà amb la tortura per treure’m més noms. Això em va inquietar perquè evidentment sabia moltes més coses... Estava baldat i vaig pensar que si l’endemà hi tornaven ho passaria molt malament. Pensava si s’haurien assabentat d’alguna cosa que tingués relació amb mi i volguessin estirar fils. M’havia de rearmar moralment i vaig meditar.

Però l’endemà em van dir que ho deixarien com estava: “Firmi aquí, i a la presó”. I jo content, és clar, com tothom. Anar a la presó era sortir d’allà, que era on t’apallissaven. La presó era el millor que et podia passar, tot i que jo hi anava molt masegat, sí.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

L'assassinat de Carrero Blanco

L'atemptat que va condicionar la Transició

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto