L'assassinat de Gandhi
Nathuram Godse va assassinar el Mahatma quan aquest es dirigia a la seva casa (Brila Bhavan, a Nova Delhi), per dur-hi a terme la tradicional oració vespertina

Capvespre del 30 de gener del 1948. Mohandas Karamchand Gandhi es dirigeix a poc a poc cap a Brila Bhavan per dur-hi a terme la tradicional oració vespertina. És un ancià de 78 anys i l'acompanya una multitud que l'adora. Entre aquesta multitud, apareix un home que se li acosta i li fa una reverència, però de seguida una de les acompanyants de Gandhi s'excusa: "Germà, Bapu fa tard...", li diu. Però l'home desenfunda una pistola semiautomàtica Beretta 38 i dispara a boca de canó contra el mahatma, l'apel·latiu que li havia posat el poeta Tagore i que en sànscrit vol dir 'Ànima Gran'.
El llegat del mahatma
En acabar de disparar, l'assassí no prova de fugir. El primer que se li llança a sobre és un jardiner, Raghu Naik, i després tota la multitud, però ell, de nom Nathuram Godse, ni tan sols s'hi resisteix. Tant és. Acaba de matar l'home que durant trenta anys ha encapçalat una lluita per foragitar l'imperi Britànic del seu país.
Va ser una lluita pacífica. Igual que l'escriptor rus Lleó Tolstoi, Gandhi creia en la resistència sense violència. "No hi ha un camí cap a la pau: la pau és el camí". Ho va advertir ja el 1931, a la conferència de Londres: "Desobeirem les lleis angleses amb tanta bondat i obstinació que ells, cansats per la nostra apatia, hauran de marxar".
En aquella nova Índia que Gandhi va voler crear, el mahatma va provar d'incorporar les castes més baixes a la societat i també va defensar que els musulmans també hi tenien cabuda, fet que li va valdre la maledicció dels hindús fanàtics. "La violència és la por dels ideals dels altres", deia.
En honor d'aquests ideals, dos dels fills de Gandhi i el primer ministre de l'Índia i amic personal de Gandhi, Jawaharhal Nehru, van demanar la commutació de la pena de mort per a l'assassí. Aquest havia estat condemnat a la pena capital després d'un judici en el qual l'acusat va argumentar llargament les seves raons per fer el que va fer. "Si apliquem l'ull per ull, tothom acabarà cec", deia Gandhi. I malgrat tot, Nathuram Godse va morir a la forca el 15 de novembre del 1949 juntament amb Narayan Apte, acusat també de participar en aquella conspiració.
Comentaris