Història contemporània

Les conseqüències del judici a Francesc Macià

El procés pels fets de Prats de Molló va ser una extraordinària campanya de propaganda a favor dels independentistes catalans i del seu líder

12 de febrer de 2019
Moment del judici a Francesc Macià. L'Avi és el primer d'esquerra a dreta de la primera filera
Moment del judici a Francesc Macià. L'Avi és el primer d'esquerra a dreta de la primera filera Arxiu Montserrat, Tarradellas i Macià

El 21 de gener del 1927 s'iniciava a París el judici a Francesc Macià pels fets de Prat de Molló, l'intent frustrat d'alliberament armat de Catalunya dirigit per l'Avi des de la Catalunya del Nord el novembre de 1926, en plena dictadura de Primo de Rivera. En la seva declaració, l'Avi va exposar que l’acció es devia al desig d’assolir una “República Catalana Independent [...] que anàvem a implantar per la violència, ja que és aquest l’únic mitjà pel qual Espanya pot entrar en raó”. El procés contra el polític vilanoví i els seus companys va ser, segons va escriure el periodista Francesc Madrid a 'Els exiliats de la dictadura' (1930), “emocionant, frenètic, apassionant”. Les sessions celebrades a la Sala Correccional del Tribunal Civil del Sena es van convertir, en paraules de Josep Carner i Ribalta, col·laborador de Macià, en la “vilificació de Garibaldi, el provocador italià, i en la glorificació de Macià i els conjurés catalans” i “en el primer atac en regla contra Mussolini i el feixisme italià”.

Un ressò mediàtic sense precedents
El judici va despertar una gran expectació i va obtenir un ressò mediàtic sense precedents: la premsa hi va dedicar primeres planes, comentaris, fotografies i, també, acudits que ironitzaven sobre Macià i Garibaldi, com els que van ser publicats a 'La Liberté' i 'Le Journal' el gener del 1927. No era la primera vegada que Macià apareixia en primera plana: arran del fracàs de Prats de Molló, el nom de qui el 1931 es convertiria en president de Catalunya era a les portades dels principals diaris i als noticiaris de ràdio. L’endemà de la seva detenció, a la plaça de la Concòrdia de París s’hi podien veure cartells lluminosos on s’anunciava la notícia: “El coronel Macià proclama que vol la llibertat de Catalunya!”. A més, la coneguda revista anglesa 'The Illustrated London News' del 20 de novembre tria Macià com un dels homes de la setmana.

Una campanya de propaganda en favor de l'independentisme
El procés va ser una extraordinària campanya de propaganda en favor dels independentistes catalans i del seu líder. La intel·lectualitat més compromesa amb els drets humans va signar un manifest en què figuraven noms de primera línia: Paul Valéry, Vielé-Griffin, Romain Rolland i, naturalment, la comtessa de Noailles, la que definí Macià com “el cavaller de l’ideal”. Macià i els finalment 17 processats van ser condemnats a dos mesos de presó (ja complerts aleshores durant la presó preventiva) i a uns quants francs de multa per tinença il·lícita d’armes. Una condemna pràcticament simbòlica, cosa que reforçà encara més el prestigi dels insurrectes catalans. En aquells moments es va fer realitat la frase que Macià va dir als seus homes arran de la detenció: “Perdent, guanyarem”.

Tot i que es fa difícil poder calibrar amb precisió la repercussió real que l’afer va tenir en una Catalunya que patia la dictadura de Primo de Rivera, és indubtable que l’extraordinari impacte mediàtic del judici va ser la base sobre la qual s’erigí, a partir d’aleshores, el mite de Francesc Macià com a líder carismàtic de la causa catalana.

IllustracioJudiciMacia

AuPalais
Acudit sobre el judici a Francesc Macià del caricaturista francès Jean Sennep

Subscriu-t'hi

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

14 d'abril de 1931: la proclamació de la República des de dins

Entrem a l'ajuntament de Barcelona per descobrir com es va viure un dia històric

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto