Fem d'arqueòlegs submarins?
El Museu d'Arqueologia de Catalunya fa una tasca essencial, la de preservació del nostre patrimoni subaquàtic. Us ho mostrem amb alguns vídeos en què veureu els arqueòlegs a sota l'aigua en plena acció
L'any de les Olimpíades, el 1992, es va crear el Centre d'Arqueologia Subaquàtic de Catalunya (CASC), que va néixer amb la missió de submergir-se en les nostres aigües i buscar restes arqueològiques que es troben a sota de la costa catalana. El CASC forma part del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i fa excavacions que són tota una aventura, com les que veureu a continuació. Pares i mares, nens i nenes, us submergiu amb nosaltres?

L'estiu de 1813, un comboi de vaixells britànics va sortir de la ciutat d'Alacant amb la intenció d'atacar Tarragona. L'atac va ser un desastre i aquell grup de vaixells es va haver de retirar mar endins, però en plena retirada es van trobar amb un temporal que va fer embarrancar uns quants vaixells a la desembocadura del riu Ebre. Quina por, oi? Alguns es van salvar, però cinc van acabar enfonsats a les aigües del delta l'Ebre, ben a prop de l'illa de Buda. Un d'aquests cinc és el Deltebre I, un vaixell de més de trenta metres que transportava avituallament militar, especialment bales de canó i de fusell. El vaixell el va descobrir un pescador i va ser llavors quan el CASC va entrar en acció. En aquests dos vídeos hi veureu els arqueòlegs treballant al fons del mar. Poseu-vos l'escafandre i ajudeu-los a explorar!
Les aigües del Port de la Selva, a l'Alt Empordà, amaguen un doble tresor: dos vaixells del segle I abans de Crist (de fa més de dos mil anys!) que anaven carregats de vi. El vi era a dins d'unes àmfores conegudes com a Pascual 1 (quin nom, oi?), unes gerres que es feien a la part de la mar Mediterrània compresa entre el sud de França i València. Moltes d'aquestes àmfores es feien a la Laietània, la zona on habitaven els laietans (a les actuals comarques del Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès), i, dins d'aquesta zona, a la comarca del Baix Llobregat i al Besòs. Pares i mares, ho localitzeu en un mapa? Aquests vaixells van ser batejats amb el nom de Cap del Vol i Cala Cativa I. Podeu veure'ls a continuació. Fixeu-vos bé en el segon vídeo: hi veureu com un arqueòleg treu una llibreta i pren notes a dins de l'aigua! I en el tercer vídeo hi veureu com excaven els arqueòlegs, com s'extreuen alguns objectes i com es restauren. Tota una feinada!
Després d’una campanya de prospecció, l'any 2016, un equip del CASC va localitzar a les illes Formigues, al Baix Empordà, les restes d’un vaixell romà enfonsat a 45 metres al fons del mar. El vaixell estava en molt bon estat de conservació i el van batejar amb el nom d'Illes Formigues II. Feu clic al play i veureu els arqueòlegs en plena acció, a més d'àmfores i d'altres objectes que transportava el vaixell.
Sabeu què és fondejar? És una maniobra que fan els vaixells per quedar subjectes amb seguretat i no anar a la deriva. Hi ha llocs on és més segur fer aquesta maniobra, i un d'aquests llocs va ser, fa molts anys, la cala d'Aiguablava de Begur, al Baix Empordà. Des de fa molts anys, aquesta platgeta va ser utilitzada per fondejar i ara és un lloc on els arqueòlegs han trobat moltes restes submarines. Hi han trobat fins a tres derelictes (vaixells enfonsats), tres vaixells romans que van batejar amb els noms d'Aiguablava V, Aiguablava VI i Aiguablava VII. El primer es va enfonsar mentre transportava un carregament d'àmfores de vi africanes i estris de cuina fets amb ceràmica. L'Aiguablava VII portava un carregament de teules i àmfores, algunes de vi. Podeu veure'n les restes a continuació.
Comentaris