OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
La història a casa

Fem d'arqueòlegs submarins?

El Museu d'Arqueologia de Catalunya fa una tasca essencial, la de preservació del nostre patrimoni subaquàtic. Us ho mostrem amb alguns vídeos en què veureu els arqueòlegs a sota l'aigua en plena acció

L'any de les Olimpíades, el 1992, es va crear el Centre d'Arqueologia Subaquàtic de Catalunya (CASC), que va néixer amb la missió de submergir-se en les nostres aigües i buscar restes arqueològiques que es troben a sota de la costa catalana. El CASC forma part del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) i fa excavacions que són tota una aventura, com les que veureu a continuació. Pares i mares, nens i nenes, us submergiu amb nosaltres?

1 El vaixell britànic que va atacar Tarragona
Arqueòlegs del CASC treballant a sota l'aigua
Arqueòlegs del CASC treballant a sota l'aigua

L'estiu de 1813, un comboi de vaixells britànics va sortir de la ciutat d'Alacant amb la intenció d'atacar Tarragona. L'atac va ser un desastre i aquell grup de vaixells es va haver de retirar mar endins, però en plena retirada es van trobar amb un temporal que va fer embarrancar uns quants vaixells a la desembocadura del riu Ebre. Quina por, oi? Alguns es van salvar, però cinc van acabar enfonsats a les aigües del delta l'Ebre, ben a prop de l'illa de Buda. Un d'aquests cinc és el Deltebre I, un vaixell de més de trenta metres que transportava avituallament militar, especialment bales de canó i de fusell. El vaixell el va descobrir un pescador i va ser llavors quan el CASC va entrar en acció. En aquests dos vídeos hi veureu els arqueòlegs treballant al fons del mar. Poseu-vos l'escafandre i ajudeu-los a explorar!
 



2 Dos vaixells de fa més de dos mil anys carregats de vi

Les aigües del Port de la Selva, a l'Alt Empordà, amaguen un doble tresor: dos vaixells del segle I abans de Crist (de fa més de dos mil anys!) que anaven carregats de vi. El vi era a dins d'unes àmfores conegudes com a Pascual 1 (quin nom, oi?), unes gerres que es feien a la part de la mar Mediterrània compresa entre el sud de França i València. Moltes d'aquestes àmfores es feien a la Laietània, la zona on habitaven els laietans (a les actuals comarques del Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès), i, dins d'aquesta zona, a la comarca del Baix Llobregat i al Besòs. Pares i mares, ho localitzeu en un mapa? Aquests vaixells van ser batejats amb el nom de Cap del Vol i Cala Cativa I. Podeu veure'ls a continuació. Fixeu-vos bé en el segon vídeo: hi veureu com un arqueòleg treu una llibreta i pren notes a dins de l'aigua! I en el tercer vídeo hi veureu com excaven els arqueòlegs, com s'extreuen alguns objectes i com es restauren. Tota una feinada!

 


3 Un vaixell romà a sota de les illes Formigues

Després d’una campanya de prospecció, l'any 2016, un equip del CASC va localitzar a les illes Formigues, al Baix Empordà,  les restes d’un vaixell romà enfonsat a 45 metres al fons del mar. El vaixell estava en molt bon estat de conservació i el van batejar amb el nom d'Illes Formigues II. Feu clic al play i veureu els arqueòlegs en plena acció, a més d'àmfores i d'altres objectes que transportava el vaixell.

4 Els vaixells romans que transportaven àmfores africanes

Sabeu què és fondejar? És una maniobra que fan els vaixells per quedar subjectes amb seguretat i no anar a la deriva. Hi ha llocs on és més segur fer aquesta maniobra, i un d'aquests llocs va ser, fa molts anys, la cala d'Aiguablava de Begur, al Baix Empordà. Des de fa molts anys, aquesta platgeta va ser utilitzada per fondejar i ara és un lloc on els arqueòlegs han trobat moltes restes submarines. Hi han trobat fins a tres derelictes (vaixells enfonsats), tres vaixells romans que van batejar amb els noms d'Aiguablava VAiguablava VIAiguablava VII. El primer es va enfonsar mentre transportava un carregament d'àmfores de vi africanes i estris de cuina fets amb ceràmica. L'Aiguablava VII portava un carregament de teules i àmfores, algunes de vi. Podeu veure'n les restes a continuació.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto