El llibre: ‘La capsa vermella’
Aquest volum recull imatges inèdites i excepcionals de la Guerra Civil realitzades pel fotògraf català Antoni Campañà, que es trobaven amagades en dues capses vermelles. Compreu-lo a llibreriesobertes.cat

Durant molt de temps, i amb permís del Guernica de Picasso, la icona gràfica de la Guerra Civil Espanyola va ser una foto de Robert Capa. Aquella tan famosa de la mort del milicià... o qualsevol altra seva. En el cas específic de Catalunya, es podria dir el mateix d’Agustí Centelles i la famosa foto dels guàrdies d’assalt disparant darrere d’un cavall mort a la Barcelona del juliol del 1936... o qualsevol altra. En tots dos casos, tant el muntatge com les maletes on es van conservar els arxius respectius (i que, en el cas de Capa a Mèxic, incloïa negatius de Gerda Taro i David Seymour, Chim) han estat objecte de gran atenció, expectació i polèmiques. Per això no es mereix menys Antoni Campañá i La capsa vermella, d'on el periodista Plàcid Garcia-Planas, l’historiador Arnau Gonzàlez Vilalta i el fotògraf David Ramos han seleccionat i contextualitzat un munt d’imatges, en la gran majoria inèdites, que mantenen viu l’interès gràfic per la guerra civil.
Una altra mirada sobre la vida i la guerra
El fons de Campañá, amb 5.000 negatius, és realment una capsa de sorpreses. I el seu revelat, editat curosament per Comanegra, coincideix en el temps amb l’exposició que l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona manté oberta fins al maig amb material, també inèdit, del fons CNT-FAI conservat a Amsterdam. La gran conclusió de tot plegat, ben reflectida en la síntesi d’història sobre la fotografia i la guerra civil que fa González Vilalta, és que el punt de vista gràfic sobre el període ha d’anar molt més enllà de Capa i Centelles. No per renunciar a cap icona, sinó per afegir-ne d’altres. I per enriquir coneixements i polèmiques des de la complexitat i la mirada de qualitat i contrast de qui, com Campañá, catalanista i catòlic, avantguardista però no revolucionari, va fotografiar tant els milicians marxant al front d’Aragó com la desfilada de la victòria franquista a Barcelona. I entremig, i una mica abans i després, fotos sobre política i molta vida quotidiana (religió i esport inclosos) d’uns intensos anys trenta que no es poden reduir al fotoperiodisme de guerra i que mereixen ser degustades com els bombons visuals de La capsa vermella.
Compreu La capsa vermella a Llibreriesobertes.cat
Podeu aconseguir La capsa vermella al web de 'Llibreries Obertes', una iniciativa que permet comprar llibres per avançat i que vol ajudar les llibreries en aquests dies de confinament. Per aconseguir-ne un volum només cal que el cerqueu al catàleg i feu la comanda. La llibreria rebrà els diners de la compra i, vosaltres, podreu anar a recollir el llibre quan torni a aixecar la persiana. La capsa vermella la trobareu aquí. Què? Us animeu a comprar-lo?
Comentaris