El llibre: 'Mites'
L'obra de Stephen Fry és a la vegada una antologia literària i una mena de bíblia sobre l’Olimp explicada al gran públic. Compreu-la a llibreriesobertes.cat

No és gaire habitual que un actor s’embranqui a escriure una obra amb ambicions que ell mateix compara amb les del poeta romà Ovidi i que usa com a fonts i referents confessos autors clàssics que van des d’Homer al poeta Robert Graves. Això és aquests Mites. La mitologia grega com ningú mai te l’ha explicada, de Stephen Fry (Londres, 1957). Conegut per haver participat en sèries com L’escurçó negre i Els joves o pel·lícules com Un peix anomenat Wanda, Wilde, Els amics de Peter o V de Vendetta, l’autor posa aquí el seu toc d’humor britànic al servei d’una obra seriosa que, sense ser acadèmica, es proposa l’esforç titànic d’ordenar el complex univers mitològic grec sorgit del Caos que va crear el món i fer-lo atractiu i entenedor per als lectors del segle XXI.
Una bíblia sobre l’Olimp
Així com Zeus es va presentar a Sèmele en “la forma adequada perquè, quan els déus decidien revelar-se als humans, es presentaven amb un aspecte reduït i més fàcil d’assimilar, que no enlluernés o aclaparés massa”, Fry intenta una cosa similar amb el seu text, però sense desnaturalitzar ni infantilitzar la mitologia grega. Un extens índex analític final i dos centenars de notes a peu de pàgina que sovint aporten informació clau (i alguna ironia o somriure extra) ajuden a ordenar el caos. D’aquesta manera, podem saber que els gegants vénen de la terra (Gea), però que en realitat no eren gaire alts. O que la famosa capsa de Pandora era una gerra i que, un cop oberta i desfermades la violència, la malaltia, l’engany, el sofriment i les privacions arreu del món, a dins només hi va quedar tancada l’esperança, de nom Elpis. Fry explica a l’epíleg que el culte als mites “esdevé religió”. Ara bé, com que l’imaginari grecollatí no va acabar recollit en cap Bíblia, Talmud o Alcorà, sinó en els relats de molts poetes, l’obra de Fry fa a la vegada d’antologia literària i d’una mena de bíblia sobre l’Olimp explicada al gran públic. Entre un manual d’història mitològica i unes sagrades escriptures, el que Fry aconsegueix és mantenir vius uns mites que ja no se solen estudiar a cap assignatura. I, partint del caos i sense acabar-ne de sortir, ho fa prou bé.
Mites, a Llibreriesobertes.cat
Podeu aconseguir Mites al web de 'Llibreries Obertes', una iniciativa que permet comprar llibres per avançat i que vol ajudar les llibreries en aquests dies de confinament. Per aconseguir-ne un volum només cal que el cerqueu al catàleg i feu la comanda. La llibreria rebrà els diners de la compra i, vosaltres, podreu anar a recollir el llibre quan torni a aixecar la persiana. Mites el trobareu aquí. Què? Us animeu a comprar-lo?
Comentaris