Notícies

S'ho mereixen

S'ho mereixen: 10 dones que haurien de tenir un carrer

Després de dos processos de participació ciutadana, arriba la tercera fase de la campanya 'S'ho mereixen': un dossier dedicat a deu dones que haurien de tenir un carrer

S'ho mereixen: 10 dones que haurien de tenir un carrer
S'ho mereixen: 10 dones que haurien de tenir un carrer

Recordeu la campanya S’ho mereixen, que SÀPIENS va engegar el 8 de març per reivindicar un nomenclàtor més femení a Catalunya? Després de dos processos de participació ciutadana, aquest juliol la campanya arriba a la tercera fase amb la publicació d’un dossier especial de la revista dedicat a deu dones que, per la seva contribució a la història de Catalunya, haurien de tenir un carrer. 

La poetessa Montserrat Abelló, la política Maria Dolors Bargalló, Dolors Bonella (‘la Monyos’), la reina Maria de Castella, la psicoanalista Júlia Coromines, la política i escriptora Mercè Núñez Targa, la locutora Victòria Pujolar, la cantautora Teresa Rebull, la dissenyadora de moda Joana Valls i Nativitat Yarza, la primera alcaldessa de Catalunya, són les 10 protagonistes del SÀPIENS que arriba avui al quiosc. Nou d’elles van ser escollides per un consell assessor format per algunes de les millors historiadores de les nostres universitats, a partir del centenar de propostes que vam rebre a través del web sapiens.cat/shomereixen, i la desena va ser escollida per votació popular.

A través de les plomes de Cristina Serret, Júlia Mas, Jordi Mata, Alfred Bosch, Lurdes Rego, Ramon Usall, Joan Esculies, Agnès Rotger, Josep M. Bunyol i Marina Llansana, reivindiquem les seves figures en aquest dossier especial que també vol interpel·lar els ajuntaments perquè busquin fórmules per feminitzar les vies públiques dels nostres municipis. I és que, actualment, només el 4% dels carrers de Catalunya tenen nom de dona. Esperem que les protagonistes de S’ho mereixen acabin tenint, almenys, el seu carrer.

I això només és l'article de portada. Aquí us expliquem què més us trobareu.

SÀPIENS 256 (juliol de 2023)

COMPRA EL NÚMERO


Dossiers com aquest només són possibles gràcies al suport dels nostres subscriptors i subscriptores. Subscriu-te ara a SÀPIENS i ajuda’ns a seguir fent recerca i divulgació històrica al nostre país.

SUBSCRIU-T’HI

Coneix el passat, construeix el futur
Subscriu-te a SÀPIENS a un preu especial
Gaudeix-ne tot un any amb el -40% de descompte