Notícies

S'ho mereixen

S'ho mereixen! Elles també haurien de tenir un carrer

SÀPIENS llança una campanya per reivindicar una presència femenina més gran al nomenclàtor de Catalunya

Campanya 'S'ho mereixen'
Campanya 'S'ho mereixen'

Sabíeu que a Catalunya només el 4% dels carrers tenen noms de dona? Concretament, hi ha 4.185 carrers censats amb noms propis femenins, que acostumen a ser els més secundaris i, a més, solen estar relacionats amb figures del cristianisme: santes, verges o marededeus. Canviar aquesta centralitat ja adjudicada no és fàcil. Si bé els últims anys s’ha iniciat una lenta feminització dels espais públics, encara s’ha de fer molta feina per reflectir la igualtat social entre homes i dones als municipis catalans.

És per això que, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, SÀPIENS llança S’ho mereixen, una campanya per reivindicar un nomenclàtor més equitatiu als nostres pobles i ciutats. Una campanya que té per objectiu visibilitzar aquesta situació de desigualtat de gènere a través d’un procés participatiu i interpel·lar els ajuntaments perquè busquin fórmules per feminitzar els seus espais públics.

Us convidem a sumar-vos-hi proposant noms de dones catalanes que hagin fet una aportació significativa al nostre país, a través del web sapiens.cat/shomereixen.

Envia la teva proposta
Vosaltres també us pregunteu per què no té cap carrer Maria de Castella, la reina més poderosa de la nostra història medieval? O Natividad Yarza, la primera alcaldessa de Catalunya? O Dolors Bonella, ‘la Monyos’, la dona més popular de la Rambla? Proposeu-les a sapiens.cat/shomereixen. Podeu enviar totes les propostes que vulgueu fins al 24 de març. Han de ser dones que no apareguin al nomenclàtor de Catalunya i que hagin fet una contribució important al país en els camps polític, econòmic, científic, cultural, social, esportiu, etc. 

La votació popular
D’entre tots els noms rebuts, l’equip de SÀPIENS, juntament amb un consell assessor, en seleccionarà nou. Entre l’11 i el 24 d’abril, s’obrirà un procés de votació popular perquè el públic esculli un desè nom. Les deu dones seleccionades seran les protagonistes d’un número especial de SÀPIENS que publicarem aquest estiu per reivindicar una presència femenina més gran al nomenclàtor català.
 

Coneix el passat, construeix el futur
Subscriu-te a SÀPIENS a un preu especial
Gaudeix-ne tot un any amb el -40% de descompte