Així s'ha fet el nou Sapiens.cat

Us expliquem com hem reconceptualitzat el nostre portal, que s'ha redissenyat juntament amb la revista

28 de gener del 2018

Una mica d'història

Com us vam dir una vegada, el Sant Jordi de l'any 2010 va arribar amb dues roses: la de Sant Jordi i la de Sapiens.cat. A més d'informar-vos de l'actualitat i de suggerir-vos activitats per viure la història en primera persona, durant aquests 8 anys al web hem vehiculat algunes de les accions més importants fetes per SÀPIENS. Entre aquestes, la més destacada va ser 'El món ho ha de saber', la campanya a través de la qual vam donar a conèixer la nostra història al món. Una altra va ser la llista negra antifranquista, les fitxes policials dels 462 catalans més vigilats pel franquisme.
 

El món ho ha de saber, 300 anys d'espoli i La llista negra antifranquista han estat tres dels grans èxits de Sapiens.cat

El contingut: efemèrides i curiositats

De segur que ningú se sorprèn si diem que en aquests anys els continguts més consultats han estat els relacionats amb Catalunya. Aquests continuaran sent els més importants, tot i que seguirem publicant històries de tots els continents i de diferents èpoques a cop d'efemèride. I diem això perquè l'actualitat del web la marcaran les efemèrides: cada setmana en farem una selecció i us n'informaren, en moltes ocasions, en forma d'anècdota. El dia que fa anys del naixement de Farinelli, us explicarem que la seva veu servia de teràpia a Felip V contra el trastorn bipolar i els atacs d'histèria que patia. També us parlarem del dia que es va col·locar la primera pedra de la torre Eiffel i descobrireu que un estafador txec la va vendre fins a dues vegades.

Preguntes i respostes i quizzes
Un exemple de l'aposta per les anècdotes i les curiositats històriques són les nostres Preguntes i respostes i els 'quizzes', tant característics dels webs d'història anglosaxons. En aquests apartats us convidarem a posar a prova els vostres coneixements: quins són els malnoms dels reis i comtes catalans? Quin rei català va conquerir quin territori? Quin filòsof va dir què?

Les preguntes i respostes i els quizzes són un dels protagonistes del nou web

Usabilitat i disseny al servei dels continguts

El disseny i la usabilitat en un web editorial sempre han d'estar al servei dels continguts, i aquest és el cas del nou www.sapiens.cat. El web s'estructura al voltant de dos grans eixos: "èpoques" i "temes". Al primer hi ha les grans èpoques en què es divideix la història, a més de dues d'extra: Catalunya 1714, i Guerra Civil i franquisme, les dues per les quals els usuaris heu mostrat més interès. A "temes" hi trobareu territoris (Catalunya, Europa i món), personatges (i no només homes), i batalles i guerres, una temàtica que, curiosament, al llarg d'aquests anys ha copsat la majoria dels termes de cerca.


Un disseny net, senzill, usable i responsiu
Com diu el dissenyador Cesc Fàbregas, amb qui també vam fer el primer www.sapiens.cat, el disseny s'ha centrat "en la usabilitat, amb una retícula flexible que s'adapta a qualsevol dispositiu". El Cesc va plantejar un espai neutral on poden conviure articles de qualsevol època sense perdre l'esperit SÀPIENS. Un dels reptes ha estat la confecció d'un web dinàmic i alhora net, clar i senzill. Com diu el Cesc: "Senzillesa, llegibilitat i personalitat pròpia". En el web també hi ha participat, a la part de maquetació i programació, Sergi Panisello, un membre de l'equip de Bab i Marc Parals, estudiant en pràctiques de l'àrea digital. Tots dos han treballat conjuntament amb Caterina Úbeda, cap de Mitjans de Sàpiens Publicacions, que s'ha encarregat de conceptualitzar i dirigir el projecte.
 

 

Adéu, concursos. Hola, Facebook

En el nou web ja no caldrà registrar-se per fer comentaris o participar als concursos. Per deixar la vostra opinió a qualsevol article us haureu de ‘loguejar’ al Facebook i, després, escriure el comentari al nostre portal. Els concursos també els vehicularem a través d'aquesta xarxa social. Ja us avisarem quan en tinguem un d'actiu.

No heu de patir si éreu usuaris registrats. Els usuaris no se suprimiran: si esteu inscrits al newsletter el seguireu rebent i podreu seguir utilitzant el seu nom d'usuari i la vostra contrasenya a Descobrir.cat per deixar-hi comentaris i participar en els seus concursos.

Aposta pel newsletter i per la subscripció

Fa uns dies Twitter ens recordava que feia 8 anys que @sapienscat era a aquesta xarxa social. Sí, som i seguirem sent a Facebook i a Twitter, on l'Anna-Priscila Magriñà us explicarà les efemèrides que anem destacant. També continuarem enviant el nostre newsletter setmanal, que ja reben més de 22.000 persones. De fet, una altra de les novetats del web és l'aposta pel newsletter i la subscripció, ja que a qualsevol article trobareu l'opció d'inscriure-us al nostre butlletí i de fer-vos subscriptors de la revista.

Així és que, per què no?, esperem que us agradi el nou Sapiens.cat, en el qual fins i tot hem cuidat detalls com la pàgina d'error (la famosa 404), i que tot això sigui la continuació -o l'inici- d'una llarga amistat.

Captura de la pàgina 404