Auschwitz rescata més de 16.000 objectes personals de presoners

Les pertinences, desenterrades el 1967, romanien oblidades en caixes de cartró en uns soterranis

Arribada de jueus hongaresos a Auschwitz a l'estiu de 1944
Arribada de jueus hongaresos a Auschwitz a l'estiu de 1944
9 de juny del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
El Museu d'Auschwitz ha rescatat de l'oblit més de 16.000 objectes personals pertanyents a presoners del camp de concentració nazi. Les pertinences, trobades el 1967 en una excavació arqueològica als voltants de les cambres de gas, van acabar emmagatzemades durant gairebé mig segle sense que ningú recordés la seva existència.

Per als responsables del museu, aquests milers d'objectes "no només són un notable testimoni de la història del camp i de l'extermini dut a terme pels alemanys, sinó també un testimoni personal de l'existència de les víctimes". En la majoria dels casos es tracta dels últims objectes personals dels presoners que eren portats a les cambres de gas. Entre ells hi ha ampolles buides, fragments de sabates, joies, rellotges, coberts, raspalls, pipes, encenedors, trossos d'estris de cuina, botons, navalles o claus.

Han calgut mesos per trobar els objectes, ja que romanien emmagatzemats en 48 caixes de cartró en els soterranis de l'Acadèmia Polonesa de les Ciències sense que ningú recordés la seva existència. "El 1967 es va fer un curtmetratge documental on es narraven els treballs arqueològics a prop de les ruïnes de la cambra de gas i el crematori III. Com a resultat d'aquests treballs, es va trobar un gran nombre d'objectes originals", ha explicat la responsable de col·leccions del Museu d'Auschwitz, Elżbieta Cajzer. "No obstant això, en el registre només es van catalogar uns 400 objectes. Aquesta xifra ens semblava molt reduïda, estàvem convençuts que n'hi havia d'haver molts més, així que vam començar una recerca", ha afegit.

Trobar-ne la resta no ha estat gens fàcil, perquè han canviat el personal del museu i les institucions que van finançar la pel·lícula, l'autor del documental ja va morir i no hi havia cap registre als arxius.