Mor el fotògraf d'Auschwitz

Wilhelm Brasse va retratar als presoners del camp de concentració nazi

Wilhelm Brasse
Wilhelm Brasse
26 d'octubre del 2012
Autor
Noemí Aznar
El fotògraf Wilhelm Brasse ha mort a Polònia als 95 anys. Serà recordat per les seves fotografies als presoners del camp d'extermini d'Auschwitz, una crònica històrica dels horrors que van cometre els nazis.

Nascut l'any 1917 a Polònia, Wilhelm Brasse també parlava alemany i va tenir l'oportunitat d'allistar-se a la Wehrmacht —la força de defensa de Hitler—, però s'hi va negar. El 31 d'agost de 1940 el van enviar al camp d'Auschwitz, i no en va sortir fins cinc anys més tard.

Brasse va ser capturat i deportat quan fugia de la Polònia ocupada per unir-se a l'exèrcit polonès a l'exili. Al camp de concentració va treballar en el grup que traslladava els cadàvers de les cambres de gas als forns per ser incinerats, fins que els nazis van descobrir que era fotògraf. Li van encarregar que retratés els presoners pels arxius interns i els alts càrrecs alemanys que visitaven el camp. A més, va haver de fotografiar les víctimes dels experiments científics del metge nazi Josef Mengele.

En total va fer més de 50.000 fotografies, de les quals avui se'n poden veure prop de 40.000 al Museu d'Auschwitz. Aquesta feina li va salvar la vida, però en acabar la guerra no va tornar mai més a fotografiar ningú. Anys després de la Segona Guerra Mundial, Brasse va col·laborar en la creació del Museu d'Auschwitz. L'any 2005, el director Irek Dobrowolski va fer el documental ‘El retratista', dedicat a la seva vida.