Àustria vol expropiar la casa natal de Hitler

D'aquesta manera es vol evitar que caigui en mans equivocades i esdevingui un centre de pelegrinatge d'ultradretans nostàlgics

Adolf Hitler
Adolf Hitler
12 d'abril del 2016
Autor
Redacció
Fa cinc anys que Àustria es pregunta què cal fer amb la casa on va néixer Adolf Hitler el 20 d'abril de 1889. L'immoble està ubicat a Braunau am Inn, una localitat de 16.000 habitants propera a la frontera alemanya, i està carregat d'història. Després de l'annexió d'Àustria a l'imperi alemany —el març de 1938—, el Partit Nacional Socialista va comprar la casa, que va estar a les seves mans fins a les acaballes de la Segona Guerra Mundial, quan va ser ocupada per militars nord-americans. Els propietaris originals la van recuperar l'any el 1952, i, vint anys després, l'estat austríac va llogar la casa per evitar que caigués en mans equivocades i esdevingués un centre de pelegrinatge d'ultradretans nostàlgics.

Des de llavors, l'habitatge, de 800 metres quadrats, ha tingut diversos usos: una biblioteca, un banc i un taller d'informació per a discapacitats, entre d'altres. Feia cinc anys, però, que l'immoble no tenia cap ús malgrat que l'estat continuava pagant els 4.800 euros mensuals de lloguer. Ara, finalment, el govern austríac ha decidit començar el procés d'expropiació de l'immoble. I és que els darrers anys havien arribat diverses ofertes de compra ‘dubtoses', entre elles la d'un diputat rus. D'aquesta manera es talla en sec la seva venda. La propietària de l'edifici, que fins ara havia rebutjat les ofertes de compra per considerar-les insuficients, rebrà una indemnització. Per tirar endavant l'expropiació, el Parlament austríac haurà de tramitar una nova llei. A més, també es crearà una comissió per decidir quin ús es dóna a l'edifici.