Un argentí compra l'última jaqueta de Hitler i altres objectes nazis per 600.000 euros

La subhasta, que va tenir lloc a Munic aquest cap de setmana, va ser criticada per col·lectius jueus i per l'alcaldia de Munic

Banc dels acusats durant el judici de Nuremberg
Banc dels acusats durant el judici de Nuremberg
22 de juny del 2016
Autor
Redacció
Un comprador que es va identificar com a argentí va oferir 600.000 euros per la majoria dels objectes personals de jerarques nazis subhastats a Munic aquest dissabte. Segons publica el tabloide alemany ‘Bild', el postor, vestit completament de negre, va comprar l'última jaqueta d'uniforme d'Adolf Hitler per 270.000 euros. També va adquirir, entre altres articles, uns pantalons del dictador per 62.000 euros i una radiografia del seu cap per 21.000, però va rebutjar un parell de mitjons que van ser venuts per 18.000 euros.

El mateix comprador va aconseguir la roba interior "parcialment florida" de Hermann Göring, una gorra de pell, un rellotge i el recipient de bronze que contenia el vial de cianur amb el qual es va suïcidar el lloctinent de Hitler, només hores abans de la seva execució prevista a Nuremberg el 15 d'octubre de 1945. Els objectes formaven part de la col·lecció del metge de l'exèrcit dels EUA John K. Lattimer, responsable d'atendre els acusats nazis durant els judicis de Nuremberg, mort el 2007.

Una subhasta polèmica amb un postor misteriós
La casa de subhastes Hermann Historica ha estat l'organitzadora de la venda, titulada ‘Hitler i els líders nazis. Una mirada única a la maldat'. L'esdeveniment estava vetat a la premsa per no "molestar la pau social ni ferir sentiments", després que el Consell Central dels Jueus d'Alemanya la qualifiqués d'"indignant i menyspreable" i que la critiqués també l'alcalde de Munic. Tot i així, el diari alemany hi va enviar un reporter entre els compradors. Segons el periodista, entre els assistents hi havia "des de parelles joves i homes d'edat avançada fins a homes amb els cranis afaitats, molts músculs i tatuatges tribals".

D'entre tots, però, va destacar el postor 888, un número que conté el ‘88' amb el qual els neonazis es refereixen a les inicials de ‘Heil Hitler'. Preguntat pel periodista, el comprador va assegurar que venia d'Argentina i que les adquisicions eren "per a un museu", sense donar més dades. El diari alemany es pregunta a l'article si el comprador no actuaria com a intermediari d'un col·leccionista privat, tenint en compte que nombrosos nazis van fugir a l'Argentina i a altres països de Sud-amèrica després de la Segona Guerra Mundial.

Segons el diari ‘Süddeutsche Zeitung', eren dos els homes que es van alternar fent servir la targeta amb el nombre 88, els dos vestits igual i amb accent possiblement sud-americà.