Reeditaran ‘La meva lluita', de Hitler

Cinc historiadors preparen una edició comentada de l'obra del dictador nazi, prohibida des del final de la Segona Guerra Mundial

Portada del llibre 'Mein Kampf' de Hitler
Portada del llibre 'Mein Kampf' de Hitler
3 de març del 2015
Autor
Oriol Gracià
Adolf Hitler va començar a escriure el ‘Mein Kampf' (‘La meva lluita') a la presó de Landsberg a l'estiu de 1924. Els dos volums originals —que es van publicar entre el 1925 i el 1926— contenien elements autobiogràfics i una exposició de la ideologia política del nazisme. El text, pseudocientífic i racista, va esdevenir un best-seller i l'any 1933, coincidint amb l'arribada de Hitler al govern d'Alemanya, se'n van arribar a vendre més de dotze milions d'exemplars. L'octubre de 1945, un cop finalitzada la Segona Guerra Mundial i després del suïcidi del dictador alemany, un jutjat de Munic va prohibir la reedició del llibre i va traspassar tots els béns del dictador al govern de la regió de Baviera, també els drets d'autor del ‘Mein Kampf'.

Ara bé, aquests drets caduquen enguany i, per això, el prestigiós Institut d'Història Contemporània de Munic prepara una edició comentada del llibre que va escriure Hitler. De fet, ja fa temps que cinc historiadors estan treballant en aquest projecte ple d'acotacions amb l'objectiu d'oferir una anàlisi científica i desmitificar el contingut de l'obra. S'hi han introduït 5.000 comentaris que contextualitzen els paràgrafs més controvertits per evitar les interpretacions racistes que van impregnar la societat alemanya durant el Tercer Reich.

Aquesta nova versió, que arribarà a les llibreries el gener de 2016, s'ha fet amb molta cura i sota una relectura estrictament científica, ja que el Codi Penal alemany prohibeix la difusió i venda de qualsevol document que inciti a l'odi racial. De fet, la venda comentada del ‘Mein Kampf' no posarà fi a la prohibició de reeditar l'obra en la seva versió original. Al cap i a la fi, serveix de poc en l'era d'Internet, perquè el llibre escrit per Hitler es pot llegir gratis a la xarxa i en diversos idiomes.