Científics escocesos estudiaran el ‘Nessie' del Juràssic

Els experts es preparen per examinar el fòssil del "monstre" de Storr Lochs, un depredador de fa 170 milions d'anys

Recreació d'uns ictiosaures
Recreació d'uns ictiosaures
6 de setembre del 2016
Autor
Daniel F. Galeote

Científics escocesos han presentat a Edimburg l'esquelet fossilitzat d'un depredador juràssic descobert a l'illa de Skye (Escòcia). Anomenat el ‘monstre' de Storr Lochs', va ser descobert el 1966, però les restes tenen 170 milions d'anys d'antiguitat. Per tant, mai es va trobar en vida amb el suposat monstre del llac Ness, a uns 150 quilòmetres de distància.

Durant cinquanta anys, la troballa ha romàs emmagatzemada, però ara experts de la Universitat d'Edimburg i dels Museus Nacionals d'Escòcia l'han extret finalment de la pedra i l'estudiaran en detall. De moment, se sap que el rèptil marí pertanyia a la família dels ictiosaures. Feia uns quatre metres de llargada i tenia un cap llarg acabat en punta. Centenars de dents còniques li servien per alimentar-se de peixos i calamars.

L'esquelet més complet d'Escòcia… i trobat per un aficionat
Segons els investigadors, el ‘monstre de Storr Lochs' és l'esquelet més complet d'un rèptil marí de l'època dels dinosaures que s'ha trobat a Escòcia. Skye és, de fet, un dels pocs llocs a tot el món on s'han trobat fòssils del període Juràssic mitjà, moment en què els dinosaures regnaven a la Terra però els mamífers començaven a diversificar-se.

El descobridor del fòssil, Norrie Gillies, el va trobar l'any 1966 en una platja a prop de la central elèctrica de Storr Lochs, que dirigia. Gillies va morir el 2011 sense veure la seva criatura alliberada de la pedra, però va ser gràcies a la seva actuació que l'esquelet finalment podrà ser investigat per tenir més dades sobre l'evolució dels ictiosaures. Quan acabin, el públic podrà veure també el ‘monstre' en exposició.