Descobreixen el fetus egipci momificat més jove

El cos, de més de 2.500 anys d'antiguitat, pertany a un nonat d'entre 16 i 18 setmanes

Piràmides d'Egipte
Piràmides d'Egipte
13 de maig del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Un equip de conservadors del Museu Britànic ha descobert el que defineixen com la mòmia egípcia més jove: un fetus d'entre 16 i 18 setmanes que data d'entre el 664 i el 525 aC, en temps del Baix Imperi d'Egipte. Així, doncs, durant més de 2.500 anys el cos ha ocupat un petit taüt de fusta de cedre.

Si bé arqueòlegs britànics van desenterrar-lo a Gizeh el 1907, el taüt ha romàs al Museu Fitzwilliam de Cambridge des de llavors. Durant dècades, els investigadors han cregut que l'embolcall contenia restes d'òrgans interns extrets durant l'embalsamament d'un cos adult, però una tomografia recent ha revelat la realitat.

Per a Julie Dawson, cap de conservació del Museu, la mòmia és "una troballa arqueològica extraordinària, perquè prova com un nen no nascut podia ser vist a la societat egípcia antiga". Les declaracions oficials del Fitzwilliam destaquen que tant la postura del cos, amb els braços encreuats sobre el pit, com la complexa decoració del taüt, "indiquen clarament la importància que es va donar a aquest enterrament".

Segons ha comunicat el Museu, el fetus descobert és la primera mòmia egípcia "verificada acadèmicament" que presenta un estat de gestació tan primerenc. Si bé ja es van trobar dos fetus que ocupaven taüts individuals a la tomba del rei Tutankamon, aquests estaven més desenvolupats: concretament, amb 25 i 37 setmanes de gestació. Segons van revelar anàlisis d'ADN que es van dur a terme fa uns anys, podria tractar-se de les filles nonades del rei.