Les primeres mòmies d'Egipte

Un estudi suggereix que la momificació va començar fa 6.000 anys, més de mil anys abans del que es creia

Piràmides d'Egipte
Piràmides d'Egipte
2 de setembre del 2014
Autor
Oriol Gracià
Fins ara, hi havia consens entre els egiptòlegs per sostenir que el ritual de la momificació en l'antic Egipte va començar durant l'Imperi Antic, uns 2.500 anys abans de Crist. Ara, però, un estudi d'investigadors de la Universitat de Macquarie (Austràlia) suggereix que aquest tipus de rituals es remunten al 4100 aC. Els científics han arribat a aquesta conclusió després d'analitzar els components químics de les restes de les tombes de Badari i Mostageda que s'exposen al Museu de Bolton, a prop de Manchester. "Per primer cop hi ha evidències científiques que els egipcis van experimentar amb tècniques de preservació cap al 4100 aC, uns 1.500 anys abans del que s'accepta normalment com el començament de la momificació artificial", explica l'arqueòloga Jana Jones, directora de l'estudi.

Cal dir, però, que aquestes primeres tècniques de momificació no incloïen l'extracció dels òrgans dels difunts. A més, només embolicaven amb teles el cap i les mans.
Tot i que els primers egipcis van formar una civilització força igualitària, es creu que hi havia diferències socials, ja que algunes restes funeràries suggereixen certa estratificació social. "En algunes tombes hi havia més ofrenes que en unes altres", afegeix Jones. D'altra banda, l'estudi químic de les restes ha detectat la presència d'ungüents (oli vegetal, greixos animals, resina de pi, petroli natural, plantes aromàtiques i sucre) originaris d'Anatòlia, i d'això es desprèn que els egipcis tenien més capacitat de desplaçar-se del que s'imaginava fins ara.