El Govern Valencià obrirà les fosses de la Guerra Civil

La Llei de Memòria Democràtica vetllarà pel reconeixement de les víctimes d'ambdós bàndols

Soldats republicans portant en llitera un ferit durant la batalla de Segòvia (1937) -  Gerda Taro / Ferbr1 / Wikimedia Commons
Soldats republicans portant en llitera un ferit durant la batalla de Segòvia (1937) - Gerda Taro / Ferbr1 / Wikimedia Commons
17 de novembre del 2016
Autor
Laura Quero
L'aprovació de la Llei de Memòria Democràtica i de Convivència de la Comunitat Valenciana és gairebé una realitat després que el ple del Consell donés el vistiplau a l'avantprojecte de llei. El text preveu l'exhumació de les 300 fosses comunes de la Guerra Civil localitzades fins ara al País Valencià: 71 a la província de Castelló, 184 a València i 44 a Alacant.

Cens de víctimes i multes a qui mantingui els símbols franquistes

La llei, que té com a objectiu principal reconèixer i reivindicar el dret a la memòria de les víctimes i els familiars d'ambdós bàndols del conflicte, preveu la creació d'un Institut de la Memòria per localitzar, identificar i exhumar les víctimes. A més, s'elaborarà un cens públic de víctimes del País Valencià que inclourà els valencians que van morir fora de la seva comunitat autònoma, aquells que van ser deportats a camps de concentració i els que es van haver d'exiliar. També s'abordarà la desaparició de nens durant la dictadura franquista.

L'avantprojecte preveu sancionar amb multes d'entre 200 i 150.000 € qui no retiri els símbols franquistes d'acord amb la llei estatal de Memòria Històrica aprovada el 2007. Es donarà un termini d'un any per suprimir aquests símbols.

D'altra banda, la Generalitat Valenciana reclamarà a l'Estat els fons documentals de la Guerra Civil que tinguin relació amb els valencians i es promourà la restitució del patrimoni documental confiscat per les forces franquistes.

A més, la memòria democràtica formarà part del currículum de l'Educació Secundària Obligatòria i de la Formació Professional. La llei establirà el 28 de març, aniversari de la mort del poeta republicà Miguel Hernández, com a Dia d'homenatge a les víctimes.

4,4 milions d'euros per exhumar els cossos
Per implementar les mesures que recull la llei s'invertiran un total de 9,5 milions d'euros. El cost estimat de les tasques d'exhumació és d'uns 4,4 milions d'euros, segons han determinat experts en la matèria. Aquests calculen que localitzar i identificar els cossos costa uns 3.000 €, i exhumar-los, uns 15.000 €.

L'avantprojecte de llei s'inspira en altres normatives autonòmiques sobre memòria històrica que s'han aprovat prèviament a Catalunya, Balears, Navarra o el País Basc.