Els cranis enclavats d'Ullastret s'exposen al MAC

El Museu presenta els resultats de l'estudi d'una de les troballes més excepcionals dels darrers anys

Crani enclavat d'Ullastret -  MAC-Ullastret
Crani enclavat d'Ullastret - MAC-Ullastret
20 de novembre del 2014
Autor
Redacció
Una excavació al poblat ibèric del Puig de Sant Andreu d'Ullastret va treure a la llum, l'any 2012, una de les troballes més importants realitzades a Europa en els darrers anys. Dos cranis humans travessats amb un clau de grans dimensions van aparèixer entre uns altres quinze fragments cranials. Conservats en un estat excepcional, han esdevingut un testimoni més de la pràctica ritual ibèrica dels caps tallats, que consistia a exhibir els caps dels enemics vençuts com a trofeu de guerra.

Els detalls de la recerca científica a la qual han estat sotmesos els cranis enclavats durant els darrers dos anys s'exposen a la mostra ‘Els caps tallats d'Ullastret. Violència i ritual al món iber', que s'acaba de presentar a la seu d'Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC). Des del seu descobriment, un equip format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i professionals d'altres disciplines ha dut a terme un estudi integral que ha permès reconstruir les històries que hi ha al darrere de les restes trobades.

Els quinze fragments cranials corresponen a cinc individus, la majoria homes, membres dels grups de poblacions antigues pròpies del nord-est de la península Ibèrica. L'observació detallada dels seus ossos ha evidenciat que van patir nombroses i violentes lesions, practicades amb una espasa, entre finals del segle III i principis del II aC. Aquestes ferides van provocar la mort a dues de les víctimes, mentre que la resta van sobreviure i van morir posteriorment. Un cop abandonat l'assentament del Puig de Sant Andreu, els caps s'haurien desprès de l'indret on havien estat exhibits al públic i haurien caigut sobre el carrer, on ara han estat localitzats, prop de l'entrada d'un gran edifici. Quant als cranis enclavats, l'anàlisi de les seves dentadures ha permès conèixer-ne l'edat: un tenia entre 16 i 18 anys, i l'altre, més de 40.

El més jove és un dels protagonistes de l'exposició del MAC-Ullastret, gràcies a la reconstrucció virtual del seu rostre que ha permès realitzar l'obtenció d'imatges 3D en alta resolució. El seguiment del protocol d'actuació establert per estudiar els cranis, l'evolució de la recerca científica i els primers resultats es presenten a ‘Els caps tallats d'Ullastret. Violència i ritual al món iber', que es pot visitar fins al 31 de maig de 2015. SÀPIENS sorteja una visita guiada a la mostra per al pròxim dissabte 20 de desembre, a través del concurs Club SÀPIENS del desembre. Per participar-hi, haureu de registrar-vos al web i respondre a la pregunta que us plantegem.