Els esportistes jueus tornen a Berlín

La capital d'Alemanya acull els XIV Jocs Macabeus Europeus, que reuniran 2.300 esportistes jueus setanta anys després de l'Holocaust

Restes del Mur de Berlín -  Thinkstock
Restes del Mur de Berlín - Thinkstock
31 de juliol del 2015
L'agost de 1936, Adolf Hitler va inaugurar els Jocs Olímpics de Berlín, en els quals es va vetar la participació dels esportistes alemanys d'origen jueu. Ara, setanta anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial i de l'alliberament dels camps d'extermini nazi, la capital alemanya acull els XIV Jocs Macabeus Europeus, una mena de Jocs Olímpics a petita escala que aquests dies reuneixen 2.300 esportistes jueus de més de trenta països. La decisió de celebrar els jocs a Berlín ha adquirit una enorme transcendència, en un país encara marcat per la guerra i pels crims de l'extermini nazi contra la comunitat jueva. Per això, els organitzadors han volgut interpretar aquest esdeveniment com un senyal de la reconciliació.

Tot i així, Alemanya encara no ha aconseguit eradicar del tot la intolerància, la xenofòbia i l'antisemitisme. Par això, la presència d'esportistes jueus a Alemanya no està exempta de riscos. Així, per raons de seguretat, tots els participants s'allotjaran a l'Hotel Estrel, ubicat al barri de Neukölln i lluny de la mesquita d'Al Nur, on no és gens estrany escoltar proclames antisemites. Els XIV Jocs Macabeus Europeus van començar el dilluns 27 de juliol i s'allargaran fins al 5 d'agost.