La dona de Goebbels era jueva

El pare biològic de Magda Goebbels, la "mare model del Tercer Reich", va morir el 1939 al camp de Buchenwald

Retrat familiar dels Goebbels -  Bundesarchiv, Bild 146-1978-086-03
Retrat familiar dels Goebbels - Bundesarchiv, Bild 146-1978-086-03
24 d'agost del 2016
Autor
Redacció
Magda Goebbels, la dona del ministre de Propaganda nazi Joseph Goebbels, era considerada la mare model del Tercer Reich. La seva fidelitat la duria a enverinar els seus sis fills i a suïcidar-se al costat del seu marit l'1 de maig de 1945. Ara, un historiador ha descobert que el pare biològic de Magda Goebbels era jueu.

Oliver Hilmes ha trobat una targeta de residència entre els arxius de Berlín. Segons publica el diari alemany ‘Bild', el document revela que el veritable pare de Johanna Maria Magdalena Ritschel, el nom amb què van batejar Magda Goebbels, va ser el comerciant jueu Richard Friedländer.

Filla d'un jueu víctima del nazisme
La futura Magda Goebbels va néixer l'11 de novembre de 1901, any en què la seva mare, Auguste Behrend, va contraure matrimoni amb l'enginyer alemany Oskar Ritschel. Tot i que es creia que ell era el pare biològic de la nena, es va negar a adoptar-la, una decisió inusual per a l'època. Quatre anys més tard, la parella es va divorciar. El 1908, la mare es va tornar a casar, aquest cop amb Friedländer. Feia una dècada que s'havien conegut a Berlín, on van mantenir una relació de la qual, segons revelen els documents, va néixer Magda.

No és la primera vegada que es planteja que la mare de la família ària ideal tenia sang jueva. Potser ho sabia fins i tot el seu marit; el ministre nazi va escriure al seu diari personal l'any 1934 que la seva dona havia sabut un fet horrible del seu passat que la turmentava.

El pare biològic de Magda va ser víctima directa del nazisme. Detingut a Brussel·les, va ser enviat al camp de concentració de Buchenwald, on va morir el 1939. Tot i que la seva filla comptava amb els mitjans necessaris per salvar-li la vida, mai no va fer res per ajudar-lo.