Dos cercatresors continuen buscant el tren de l'or nazi

Les excavacions comencen a Polònia, tot i que el comboi podria no existir

Antic túnel ferroviari a la Baixa Silèsia
Antic túnel ferroviari a la Baixa Silèsia
18 d'agost del 2016
Autor
Daniel F. Galeote
Dos cercatresors han començat a excavar aquesta setmana a Polònia cercant un llegendari tren nazi suposadament carregat amb més de 300 tones d'or, tresors i armament. Els treballs s'estan duent a terme al quilòmetre 65 de la ruta ferroviària que uneix les ciutats de Breslau amb Wałbrzych, a la Baixa Silèsia, una regió que era territori alemany i que després de la Segona Guerra Mundial va ser annexionada per Polònia.

L'any passat, l'alemany Andreas Richter i el polonès Piotr Koper van anunciar que l'ús d'un radar de penetració de terra assenyalava anomalies consistents amb la presència del comboi sota terra. Així, tot i el precedent de dècades de recerques infructuoses, estudis científics en contra i advertències d'historiadors qüestionant la mateixa existència del tren, els dos exploradors van demanar un permís d'excavació que els permetrà descobrir en uns dies, potser d'una vegada per totes, si la seva hipòtesi és certa.

Una història de pel·lícula
La història del tren de l'or nazi ha tingut diversos episodis en l'últim any. Durant dècades, va ser només un rumor que descrivia com els nazis havien amagat un tren carregat de joies davant l'avanç dels soviètics, cap al final de la Segona Guerra Mundial. Però els dos cercatresors van afirmar a l'agost del 2015 que un tercerhome havia dibuixat al seu llit de mort l'emplaçament exacte del comboi. Després d'examinar imatges de georadar, el viceministre de Cultura polonès en va confirmar l'existència, si bé uns dies més tard altres autoritats van demanar cautela.

Pocs mesos després, un equip d'enginyers de l'Acadèmia Minera Polonesa va començar a excavar a la zona. Els científics van poder constatar l'existència d'un túnel, però no de cap tren. Koper va qüestionar la metodologia utilitzada i es va reafirmar en la seva teoria.