Polònia posa ara en dubte l'existència del tren nazi desaparegut

Les autoritats demanen cautela fins que no hi hagi proves més clares

Antic túnel ferroviari a la Baixa Silèsia
Antic túnel ferroviari a la Baixa Silèsia
2 de setembre del 2015
Autor
Redacció
El 'tren de l'or' presumptament carregat de tresors nazis potser no existeix. Almenys això és el que han admès les autoritats poloneses després del rebombori que ha generat els darrers dies la notícia del possible descobriment d'un antic comboi ferroviari nazi i carregat d'or que va desaparèixer fa setanta anys en un túnel desconegut de la ruta ferroviària que uneix Breslau amb Walbrzych, a la Baixa Silèsia, una regió que era territori alemany i que després de la Segona Guerra Mundial va ser annexionada per Polònia.

Si divendres passat el secretari d'Estat de Cultura, Piotr Zuchowski, assegurava estar convençut 'al 99% de l'existència del tren', ahir el governador de la regió polonesa de la Baixa Silèsia, Tomasz Smolarz, demanava cautela. 'Sobre la base dels documents de què es disposa i de les imatges fetes amb georadar, no es pot confirmar cap descobriment'. 'No sé en què es basen per parlar d'aquesta alta probabilitat', afirmava per la seva banda la conservadora cultural de la Baixa Silèsia, Barbara Nowak-Obelinda. El governador regional també va recordar que els documents presentats a les autoritats locals de Walbrzych pels presumptes descobridors del tren són 'escassos i en gran mesura il·legibles'.

Malgrat la polèmica, l'àrea en la qual els cercatresors asseguren haver trobat el túnel amb el comboi es manté acordonada per la policia de Walbrzych per evitar l'entrada als curiosos. Paral·lelament, el governador de la regió polonesa de la Baixa Silèsia ha sol·licitat al ministeri de Defensa polonès suport 'per impulsar operacions de reconeixement amb equips de georadar d'alta penetració'. I és que en paraules seves 'només es destinaran fons públics per a realitzar excavacions si es disposa d'anàlisis geològiques i històriques creïbles'.